Kalauz a tudományos kommunikációban
Publikációs platformok – és ami mögöttük van

Publikációs platformok – és ami mögöttük van

3 perc olvasási idő

Új szolgáltatást indított útjára a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) 2018 novemberében annak érdekében, hogy az egyetemi karok, tanszékek, kutatócsoportok folyóiratai számára nyújtson modern, online megjelenési felületet. Ennek apropóján tekintsük át, hogy mik jellemeznek általánosságban egy ilyen felületet, illetve mi az, amit konkrétan szolgáltat a DEENK már több mint fél éve működésben lévő rendszere. Ezeken kívül további kezdeményezések is bemutatásra kerülnek, amelyek alternatívát jelenthetnek a hagyományos kiadóknak. Kezdjünk is bele!

Mitől publikációs egy platform?

Leginkább az online lapkiadás előnyeinek kidomborításával lehet szemléltetni a publikációs platformok legfőbb funkcióit, amelyek a teljesség igénye nélkül a következők:

Icon made by Smashichon https://smashicons.com/
  • gyors megjelentetés
  • utólagos korrekció lehetősége
  • könnyebb terjeszthetőség
  • nagyobb láthatóság
  • a teljes szerkesztési folyamat támogatása
  • multifunkcionális platform
  • kevesebb adminisztráció

A Debreceni Egyetem platformjáról, röviden

A DEENK gondozásában lévő publikációs platform célja, hogy ezen a felületen szolgáltassa a Debreceni Egyetemen szerkesztett folyóiratok számára az Open Journal System (OJS) nyílt forráskódú, rugalmas szerkesztő-vezérelt folyóirat menedzselő és publikáló rendszerét.

A rendszer a tudományos folyóiratok számára szabványos és nyílt hozzáférésű (Open Access) megjelenési felületet biztosít.  Az OJS számos olyan funkcióval rendelkezik, amely a más adatbázisokkal való adatcserét segíti elő, ezzel nagyban növelheti a rendszerben megjelenő folyóiratcikkek láthatóságát a tudományos életben.

Ez lenne a jövő? 3 előremutató szoftver a modern folyóiratkiadásban

  1. OSF Preprints: az OSF Preprints létrejöttének célját legkönnyebben a szolgáltató által megfogalmazott irányelvekkel lehet szemléltetni, miszerint felgyorsítja a tudományos áttekintést, a közzétételt és a feltárást. Az OSF kiemelt platformjára épülő preprints szolgáltatás támogatást biztosít a kutatók számára  projektjük munkafolyamarainak megtervezéséhez, adataik tárolásához, továbbá a DOI menedzsment és az együttműködések kezelésében is segítséget nyújt.
  2. Scholastica: a Scholastica a szakértői értékelés egyszerűsítésére szolgáló szoftver, amely segítségével a kutató számára könnyedebbé válik a nyílt hozzáférésű publikálás, az alábbi funkciók révén:
    • kéziratok nyomon követése a szakértői értékelés minden szakaszában,
    • nyílt hozzáférésű cikkek közzététele technikai fennakadások nélkül,
    • modern PDF és HTML szerkesztő szolgáltatás nyújtása, amely segíti a cikkek gyors elkészítését.
  3. Open Journal Systems: a felsorolásból kihagyhatatlan, mivel – ahogyan fentebb már említettem – a Debreceni Egyetem égisze alatt működő publikációs platformot is az OJS „hajtja”, amely segítségével a szerkesztés teljes folyamata menedzselhető a kéziratok feltöltésétől, a korrektúrán át, a szerkesztői bírálaton keresztül a tördelésig és a kész lapszámok megjelentetéséig.

A folyóiratkiadást támogató szoftverek funkcióit áttekintve, te melyiket találod a leghasznosabbnak?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük