Kalauz a tudományos kommunikációban
Ajándék az Európai Bizottságtól: European Open Science Cloud

Ajándék az Európai Bizottságtól: European Open Science Cloud

3 perc olvasási idő

Tavaly novembertől élvezhetik az európai kutatók az EOSC szolgáltatásait. Az Európai Bizottságnak köszönhetően lehetőség van az adatok professzionális tárolására, keresésére és megosztására is, továbbá számos extra szolgáltatás is megtalálható náluk. Fedezd fel mind!

Az Európai Bizottság 2018 novemberében indította útjára az European Open Science Cloud elnevezésű programját. Fő cél az, hogy a kutatóknak egy olyan platformot teremtsenek, amelyet egész Európában egységesen tudnak használni és hogy segítsék a kutatókat támogató szervezetek és a kutatócsoportok közötti kapcsolat kialakítást. Mindemellett a piaci résztvevők bevonására is nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeményezésben. A nyílt hozzáférésű tudomány támogatásáért többféle szolgáltatást hoztak létre, melyek bárki számára elérhetőek. Ezen szolgáltatások mindegyike megtalálható ide kattintva.

A következőkben a három legfontosabb szolgáltatásba kínálunk egy kis betekintést:

  1. B2SHARE: kutatási adatok tárolására, megosztására és kezelésére fejlesztett szolgáltatás, a regisztráció bárki számára nyílt, ezzel lehetővé téve, hogy kisebb mennyiségű adatotot tároljanak el rajta a kutatók és a kutatás iránt érdeklődő magán emberek. Természetesen a feltöltött adatok nyitottságáról a szerző rendelkezik, de a szolgáltatás az adatokhoz tartozó metaadatokat hozzáférhetővé teszi bárki számára. Kutatócsoportok részére fizetős szolgáltatásként elérhető nagyobb tárhely is.  
  2. B2FIND: lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nemzetközi és interdiszciplináris keretek között találják meg a számukra releváns (meta)adatokat. A B2SHARE szolgáltatással feltöltött (meta)adatok és a szolgáltatáshoz csatlakozó szervezetek által feltöltött (meta)adatok között keres.
  3. B2SAFE: megoldást kínál a támogató szervezetek által megkívánt adatvédelmi elvárásoknak. Mivel a szolgáltatás kapcsolódik a B2SHARE és B2FIND szolgáltatásokhoz, ezért egyszeri regisztrációval mindegyiket tudjuk használni.

+1 érdekesség:

B2DROP: ideális megoldás az adatok tárolására és a kollégák közötti csereberére, így segítve a kollaborációs együttműködést. A regisztrált felhasználók számára egy 20 Gb-os tárolási és küldési keretet biztosít a felület.

További szolgáltatások is elérhetőek az European Open Science Cloud honlapján, amelyek segíthetnek a kutatóknak munkájukban, böngésszetek bátran!

Számos kutatócsoport elkötelezte magát az EOSC és ezzel a nyílt hozzáférésű tudomány elvei mellett, amelyek különböző diszciplínákat képviselnek. Találunk köztük magfúzióval foglalkozó kutatócsoportot, de olyat is amelyik a mélytengeri állatvilágot vizsgálja. Ezekről a sikertörténetekről bővebb információ itt található.

Hogy hogyan próbálja az EOSC közössége bevonni az üzleti szférát a kutatást támogató szervezetek közé, arról bővebb információ itt érhető el.

Te mit használsz a legszívesebben az EOSC szolgáltatásai közül?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük