Kalauz a tudományos kommunikációban
Plan U: Újabb kezdeményezés a pre-printek mellett

Plan U: Újabb kezdeményezés a pre-printek mellett

3 perc olvasási idő
Számos tudós úgy véli, hogy az open access folyóiratok csak egy bizonyos fokig lehetnek eredményesek a teljes nyílt hozzáférésre való áttérésben, hiszen a peer review és a szerkesztési procedúra még mindig túl sok időbe telik.

Korábban már itt az instantscience.hu-n is beszéltünk arról, hogy a pre-printek mennyire fontos aspektusai a tudománynak. A bioRxiv pre-print szerver társalapítói – Richard Sever és John Inglis – fogalmazták meg a Plan U azon iránymutatását, mely szerint a finanszírozók arra kötelezhetnék a kutatókat, hogy a publikálást és peer reviewt megelőzően minden tudományos felfedezésről szóló kéziratot pre-print szervereken helyezzenek el. Az ötlet kidolgozásában részt vett az eLife platform főszerkesztője, Mike Eisen is.

U, mint univerzális

Az arXiv és a bioRxiv felületei egyszerű és ingyenes lehetőséget biztosítanak a tudományos eredmények terjesztésére.

Sever úgy véli, azzal, ha függetlenítjük a pre-printek terjesztését a folyóiratok lassú értékelési és validációs folyamataitól, a tudomány működése jelentősen felgyorsulhatna. Emellett biztosítaná a lehetőséget más kutatások előremozdítására.

A Plan U egy univerzális terv, melynek tekintetében a pre-print szerverek használatát a finanszírozók tennék kötelezővé.

Severt az motiválta az ötlet megalkotására, hogy annak ellenére, hogy az EU elkötelezett a Plan S irányelvei mellett, az USA továbbra sem hajlandó csatlakozni a kezdeményezéshez – a Bill&Melinda Gates Foundationt kivéve. A legfőbb akadályt úgy tűnik, a hosszú embargó periódusok jelentik a kutató választásának korlátozása mellett, ahol eredményeit megjelentetheti.

A pre-printek közlése biológiai tudományterületen ma már alapvető gyakorlatnak számít.

Richard Sever

Ez nem egy áprilisi tréfa

Néhány folyóirat esetében láthattunk már arra is példát, hogy a pre-printeket “előzetes közleménynek” tekintik, és elfogadják közlésre az olyan cikkeket, amelyeket a szerzők pre-print szervereken helyeztek el a submission előtt.

Sever szerint a kutatásfinanszírozó szervezetek ezt pillanatok alatt bevezethetnék, és kötelezhetnék a kutatói társadalmat a tudomány ily módon történő terjesztésére. Ezzel elősegítenék a nyílt hozzáférésre történő teljes áttérést a tudományos kommunikációban. Önmagukban mérve a jelenlegi erőfeszítéseket, eddig csak jelentős strukturális változásokban gondolkodtunk, amelyek implementálása akár évekbe is telhet.

A Stanford Egyetem professzora úgy véli, hogy a pre-print szerverek alkalmazása 10 éven belül megötszörözné a tudomány fejlődésének ütemét. A Plan S eddig elutasította a pre-printek használatáról szóló javaslatokat. Döntésüket azzal indokolták, hogy a szakmai bírálat fontossága oly mértékben elengedhetetlen, melynek hiánya a tudományos publikálás értékét sodorná veszélybe.

Többet akarsz megtudni? Olvass tovább!

Plan U: funders urged to mandate immediate preprint publication
Plan U: Universal access to scientific and medical research via funder preprint mandates

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük