Kalauz a tudományos kommunikációban
Nyílt kutatás a járvány legyőzésére

Nyílt kutatás a járvány legyőzésére

2 perc olvasási idő

A koronavírus-járvány nagy hatást gyakorol az életünkre. Talán soha sem látott összefogás indult meg a járvány lassítására, megfékezésére. Az egyik legnagyobb változás a kutatói közösséget érinti, az eddig zárt tudományos csoportok készek munkájukat nyíltan, megosztani, hogy a társadalom minél hamarabb profitálhasson az eredményeikből. 

Az eredmények széles körben ismertté válásának a gyorsasága az egyik legfontosabb tényező a jelenlegi helyzetben, így a kutatók egymás munkájára tudnak alapozni. 

Hogyan valósul ez meg?

  1. Pre-Printek: Arról, hogy a pre-print szerverek mekkora szerepet kapnak a jelenlegi helyzetben ebben a cikkben írtunk. 
  2. Szakirodalmi források: A kiadók egy része ingyenesen elérhetővé tette a koronavírus-járványhoz kapcsolódó szakiradalmakat, így megfelelő forrást biztosítva a kutatóknak az információszerzésre. 
  3. Kezdeményezések: Számos szervezet is felismerte a helyzet meghatározó jelentőségét, ilyen például az Open COVID Pledge nevű csoport, akik létrehoztak egy kiáltványt. 
Ahogy az Open COVID Pledge célkitűzésében fogalmaz:

Azonnali intézkedésre van szükség a COVID-19 világjárvány leállításához és az általa érintett személyek kezeléséhez. Gyakorlati és erkölcsi szempontból elengedhetetlen, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt alkalmazzunk és fejlesszünk technológiai akadályok nélkül, széles körben terjesztve.

Akik csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, azok kötelezettséget vállalnak arra, hogy szellemi tulajdonukat ingyenesen elérhetővé teszik a COVID-19 járvány lezárására és a betegség minimalizálására.

Annak érdekében, hogy a kezdeményezés életképes legyen, megalkották az Open COVID licenszt, ami a szellemi tulajdonuk rendelkezésre bocsájtásának feltételeit rögzíti. A kezdeményezésről bővebben az Open COVID Pledge oldalon lehet tájékozódni.

Forrás: Open COVID Pledge

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük