Kalauz a tudományos kommunikációban
Európa egyetemei összeroskadnak a “big dealek” költségei alatt

Európa egyetemei összeroskadnak a “big dealek” költségei alatt

2 perc olvasási idő

Egy friss jelentés arra világít rá, hogy az 5 legnagyobb tudományos kiadó által kínált előfizetéscsomagok évente egymilliárd eurót zsebelnek be az egyetemektől, és ez az összeg egyre csak nőni látszik.

Európa felsőoktatási intézményei csaknem egy milliárdot költenek a vezető kiadók folyóirat előfizetéseire. – írja az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) a nemrég megjelent jelentésében.

Mik azok a big-dealek?

Az egyetemek és könyvtáraik sokat dolgoznak azon, hogy a hallgatók számára elhozzák a tudományos eredményeket. Ezekhez tudományos kiadókkal kell előfizetési szerződést kötniük. A “big deal” egy gyakran több száz, vagy több ezer folyóiratot számláló előfizetési csomag, melynek végleges összetételét egy sorozat tárgyalás előzi meg. Előfordulnak olyan csomagok is, amelyek úgymond rugalmasak, tehát a kiadó bármikor elvehet, hozzátehet, vagy kicserélhet a csomagban címeket.

A májusban közölt jelentésben 167 szerződést vettek górcső alá. Az eredmények szerint az egyetemek évente átlagosan 3,6%-kal többet fizetnek az Elsevier, a Springer Nature, a Taylor & Francis, a Wiley vagy az American Chemical Society csomagjaiért. Ezek mind-mind az európai egyetemeket terhelik.

Megoldást kell találni

AZ EUA szerint nagyobb átláthatóságra és a piac teljes átalakulására van szükség. Múlt októberben hivatalos panaszt is benyújtottak ezzel kapcsolatban Margrethe Vestager versenyjogi biztosnál. A cél az előfizetési és a publikációs díjak csökkentése, mindemellett pedig a tudományos irodalomhoz való hozzáférés biztosítása ingyenesen. A könyvtárak az open accessben látják a megoldást.

A 2019-es évben népszerűvé váltak a kiadók kínálatában a “read-and-publish” szerződések, számos magyar intézmény is kötött ilyet a nagy kiadókkal. Nem csak hazánkban, de Németországban, Svédországban és Norvégiában is hosszú hónapokon át folytak a tárgyalások a nyílt publikálás lehetőségéről. A Wiley sikerrel is járt, idén Németországban aláírták a Projekt DEALt, Norvégiában megállapodott a Norwegian Directorate for ICT-vel, Magyarországon pedig az EISZ-t is sikerült meggyőznie.

Európai szinten jelenleg a Plan S az élenjáró a tudomány megreformálásában. A cél az, hogy 2021-re minden állami finanszírozásból létrejött kutatás ingyenesen olvasható legyen már a megjelenés pillanatától kezdve.

A te intézményed rendelkezik read-and-publish szerződéssel? Kipróbáltad már?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük