Kalauz a tudományos kommunikációban
A Bill & Melinda Gates Foundation nem támogatja többé az APC-ket 

A Bill & Melinda Gates Foundation nem támogatja többé az APC-ket 

3 perc olvasási idő
Újabb mérföldkő a nyílt tudomány felé vezető úton, a változás 2025-től lép érvénybe.  

A nyílt tudomány irányába mutató tendenciák felgyorsultak a nemrégiben felröppenő hír kapcsán, mely szerint a Bill and Melinda Gates Foundation frissítette az open access publikálásra vonatkozó irányelveit.  

Az alapítványról 

Az alapítvány célja, hogy valóban egyenlő esélyeket biztosító tudományos publikációs ökoszisztémát alakítson ki, és egy évtizednyi tapasztalat és tanulság után bejelentette a nyílt hozzáférésre vonatkozó kibővített irányelveit. Reményeik szerint ez a 2025 januárjában hatályba lépő dokumentum segít felgyorsítani a valódi open access publikálási gyakorlat terjedését, és remélhetően még több szervezet csatlakozik majd a vállalathoz ebben az erőfeszítésben. 

Mit tartalmaznak az alapítvány irányelvei? 

Az alapítvány egyrészt megszünteti az open access közlési díjak támogatását, áthelyezve a fókuszt az olyan publikációs modellekre, amelyek az ingyenes tudásmegosztást helyezik előtérbe a profitszerzés helyett. Ugyanakkor arra ösztönzi a szerzőket, hogy munkáikat pre-print változatban (a kézirat tudományos lektorálás előtti, szerzői változata) tegyék közzé.  

Miért számít mérföldkőnek az alapítvány reformja? 

A Bill & Melinda Gates Foundation kiindulópontja a kultúraváltáshoz az, hogy a tudáshoz/tudományhoz való hozzáférés alapvető emberi jog. A kiadók lobbierejének köszönhetően az új, fair alapokon nyugvó publikálási modellek még nem annyira elterjedtek és a részükről is kultúraváltásra van szükség ahhoz, hogy a méltányosság és a nyílt hozzáférés elsőbbséget élvezzen a presztízs és a személyes/kiadói érdekek felett. – vallja az alapítvány.  

Miért van szükség a rendszerszintű változtatásra? 

Világszerte évente 1 milliárd dollárt költenek kutatásra; ez a befektetés támogatja a társadalom és a gazdaság fejlődését és előremenetelét. A tudományos publikálásban azonban az open access gyakorlat gyakran falakba ütközik. Két fő kihívás továbbra is fennáll, amely nem csak a kutatók problémája: az idő, és a változás iránti nyitottság.  

Egyrészt a nagymúltú, kereskedelmi kiadók egyes folyóirataiban a publikációk megjelenése gyakran hónapokig vagy egyes esetekben több, mint egy évig is eltarthat. Manapság már látunk példát gyorsabb publikációs folyamatokra is, azonban a szakma erősen küzd az ilyen gyakorlatok elfogadása ellen. Másrészt  kutatók nagy része nem tudja megfizetni a magas APC díjakat, ebben a kérdésben pedig nem csak a földrajzi elhelyezkedés, de a tudományterület is hangsúlyos.  

Sok évtizedbe is beletelhet mire végbe menne a kultúraváltás, amely biztosíthatná a tudományhoz való teljes, ingyenes hozzáférést, nem csak az olvasói, de a szerzői oldalról is. Kérdés, hogy végbemegy-e? A változáshoz a nagymúltú tudományos kiadók együttműködésére is szükség volna. A jelenlegi rendszer képtelen arra, hogy teljes mértékben biztosítsa a kutatási eredményekhez való nyílt hozzáférést.  

Az amerikai kutatásfinanszírozó a publikációs díjak támogatásának megszüntetésével óriási lépést tesz a nyílt tudományért. Kíváncsian várjuk a tudományos kiadók reakcióját a változásra.  

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük