Kalauz a tudományos kommunikációban
Miért jó szakmai bírálónak lenni?

Miért jó szakmai bírálónak lenni?

3 perc olvasási idő

A peer review, azaz a szakmai lektorálás a publikációs folyamat kardinális része. Le merem fogadni, hogy nem tartozik a kedvenced közé az áldozatos munkával létrejött kutatásodat kritikus alapossággal analizáló bíráló személye. Noha az ő alapos munkája a tudomány legjavát szolgálja, gyakran nem a szívünk csücske. Ebben az írásunkban bemutatjuk milyen előnyökkel jár a szakmai lektorálás, bízva abban, hogy – legalább egy kicsit – közelebb kerül a bíráló a kutatók szívéhez.

A lektorálás pozitív oldala

  • Értékes kapcsolatot alakíthatsz ki a szerkesztőbizottság tagjaival, akik az adott tudományterület elismert szaktekintélyeiknek számítanak. Ez a kapcsolati tőke előnyödre válhat a további kutatói munkád során (kedvezmények, ösztöndíjak), illetve a szakmai karrieredben hozzásegíthet akár egy előnyösebb pozíció elnyeréséhez.
  • Ha felkérnek a kutatótársaid által létrehozott tudományos kutatások ellenőrzésére, az azt jelenti, hogy az adott témakörben te vagy az egyik legjobb, aki széles körű elméleti és gyakorlati tudással rendelkezik. 
  • Elmélyítheted a tudásod, és naprakész információkkal bővítheted az ismereteid a saját szakterületeden.
  • Értesülhetsz a legújabb módszerekről és trendekről, amelyek a tudományterületeden születtek az utóbbi időben.
  • Fejlesztheted a szerkesztői és íráskészséged, sőt akár új írás stílust sajátíthatsz el. 
  • Növelheted a szakmai hírneved, illetve hasznos kapcsolatokra tehetsz szert a szakterületed kulcsfontosságú szereplőivel.
  • Gyakorolhatod a kritikus gondolkodást, amely arra sarkallhat, hogy új ötleteket meríts, melyeket a saját területeden is remekül alkalmazhatsz.

Tudományos kutatások lektorálása során olyan értékes előnyökre tehetsz szert, melyek jó hatással vannak a szakmai fejlődésedre.

És még….

A fentebb felsorolt előnyökön kívül, számos kiadó ún.”Lektori Elismerési Program” keretén belül egyéb kiváltságokkal is jutalmazza a szakmai bírálatot végző kutatók alapos és fáradhatatlan munkáját. Melyek ezek?

ingyenes hozzáférés biztosítása kijelölt adatbázisokhoz meghatározott ideig

APC voucher, azaz közlési díjra felhasználható utalvány

hozzáadhatják beszámolóikat a Publonshoz, és elismerésben részesülnek a kéziratok ellenőrzésében való részvételért

Gondoltad volna, hogy ilyen sok előnye van a szakmai lekorálásnak?

Forrás

Icons made by Aldo Cervantes from www.flaticon.com

Stickers made by MrHamster from www.flaticon.com

Mutasd meg másoknak is:

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük