Kalauz a tudományos kommunikációban
5 ok, amiért érdemes kutatást végezni

5 ok, amiért érdemes kutatást végezni

2 perc olvasási idő

Furcsának tűnhet a mai írásunk címe, hiszen az olvasóink tudják a legjobban milyen nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a kutatások. Mégis úgy gondoltuk, érdemes egy csokorba gyűjteni azt az 5 szerintünk legmeghatározóbb szempontot, amiért elengedhetetlen, hogy egyre több kutatás lásson napvilágot. 

Kutatni fontos, mert…

1) Tájékozottabb leszel

A legkézenfekvőbb indoklás az, hogy a kutatás révén tanulsz, fejlődsz. Ha jártas vagy az adott témában, akkor mélyíted a tudásod, ha pedig ismeretlen vizekre evezel, akkor a mélyére evezhetsz. 

2) A legújabb információval gazdagodsz 

A kutatás elkészítése arra ösztönöz, hogy a lehető legfrissebb adatok megszerzésére törekedj. Bizonyos területeken, különösen a tudományos berkekben mindig újabb és újabb felfedezések születnek. Ha naprakész vagy, akkor elkerülheted azt a kockázatot, hogy lemaradsz az újdonságokról, vagy olyan tényeket közölsz, amelyek pontatlanok így nem tükrözik hűen a valóságot.

3) Hitelesebb leszel

Kutatásod során olyan szilárd alapra teszel szert, amelyre bátran építkezhetsz. Magabiztosan tudsz beszélni az adott témakörben, hiszen aprólékosan megvizsgáltad a témát, annak minden aspektusából.

4) Közelebb viszed a tudományt az emberekhez

A kutatások segítenek felhívni az emberek figyelmét olyan súlyos problémákra, mint az éghajlatváltozás, faji megkülönböztetés, nemek közötti egyenlőtlenség, csak hogy néhány példát említsünk. Nem elég általánosságban beszélni arról, hogy pl. az éghajlatváltozás okozta következmények egyre súlyosabbak, vagy a nemek közötti egyenlőtlenség megszüntetése nem halad olyan ütemben, ahogyan kellene. 

Tényeket kell a nyilvánosság elé tárni, ahhoz, hogy világosan érthető legyen mi az, ami “egyre súlyosabb” vagy “nem halad.”

5) Fejleszti a kritikus gondolkodást

Minél több kutatást végzel, annál könnyebben és gyorsabban tudod kiszűrni a pontatlan, kevésbé megbízható adatokat. Továbbá képes leszel felismerni azokat a “szürke területeket”, ahol bár az információk technikailag helytállók, de megkérdőjelezhető következtetéseket vonnak le.

Számodra mi volt a legnagyobb motiváció, ami miatt a kutatói pályára léptél?

Mutasd meg másoknak is:

One comment

  1. Sándor Vivien

    Egy kutatás sosem öncélú, vagyis nem annak kell lennie. Egy kutató és természetesen a magam nevében beszélek, nemcsak azért kutat, hogy remek értekezést és tanulmányokat írjon, hanem azért, hogy a társadalmi kérdések és problémák valamely szegmensét szolgálja. Fontos az is, hogy az adott szakterületen miért releváns az adott téma, vagy esetleg hiánypótló-e, de az elsődleges szempont az, hogy kutatásommal a mikro- és makrotársadalmat, az emberiséget szolgálom vele és viszem előre bármilyen irányú fejlődésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük