Kalauz a tudományos kommunikációban
Viszlát OTKA – hello NKKP: június 19-ig négy kategóriában pályázhatunk az NKFI Hivatalnál

Viszlát OTKA – hello NKKP: június 19-ig négy kategóriában pályázhatunk az NKFI Hivatalnál

4 perc olvasási idő

Kiemelt kép: Nattanan Kanchanaprat képe a Pixabay -en.

Az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) rendszere jelentős átalakuláson megy keresztül, melynek célja a hazai kutatási kiválóság előmozdítása és a tudományos közösség támogatása. Az új struktúra részeként elindul a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP), amely 19 milliárd forintos kerettel áll a kutatók rendelkezésére.

OTKA-ból NKKP

Az OTKA egy olyan finanszírozási rendszer, amely hosszú évek óta támogatja a magyarországi alapkutatást. A pályázat célja, hogy ösztönözze a magas színvonalú tudományos kutatást, és biztosítsa a kutatók számára szükséges anyagi és szakmai hátteret.

Az NKKP ugyanezt hivatott elősegíteni, viszont kicsit modernebb formában, mint elődje, inkább követi a nemzetközi trendeket. A program keretében elérhető 19 milliárd forint jelentős forrás, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy hosszú távú, magas színvonalú projekteket valósítsanak meg. Az új finanszírozási struktúra célja, hogy növelje Magyarország tudományos versenyképességét, és támogassa a kutatók nemzetközi szinten is elismert munkáját.

Támogatási Területek

Az új program különböző tudományterületeken kínál támogatást, beleértve a természettudományokat, a társadalomtudományokat és a műszaki tudományokat is. A program keretében lehetőség nyílik interdiszciplináris projektek megvalósítására, amelyek több tudományágat ötvöznek és új, innovatív megközelítéseket kínálnak a kutatásban.

Jelentkezési Folyamat

A programra jelentkezni kívánó kutatóknak részletes pályázati anyagot kell benyújtaniuk angol nyelven június 19-ig, amelyben bemutatják kutatási tervüket, annak céljait és várható eredményeit. A pályázatokat szakmai bíráló bizottság értékeli, amely a tudományos kiválóság és az innováció mértéke alapján hoz döntést. A pályázati anyaghoz kötelező csatolni egy kutatási adatkezelési tervet (DMP) is, amely a FAIR irányelvekre fókuszál. Ennek helyes kitöltéséhez az egyetemi könyvtárakban tudsz segítséget kérni.

Négy kategóriában lehet pályázni:

  1. Az EXCELLENCE kategória azon kutatók számára nyújt segítséget, akik korábban ERC-pályázaton indultak, és bár szakmailag elismerték őket, forráshiány miatt nem kaptak támogatást. Számukra kiemelt finanszírozási lehetőség áll rendelkezésre, mely 2 évre 200 millió forintot biztosít, hogy ígéretes kutatásaikat folytathassák, és felkészülhessenek egy újabb, kötelezően vállalt nemzetközi megmérettetésre.
  2. Az ADVANCED kategória tapasztalt kutatóknak szól, akik 4 évre akár 120 millió forint támogatást is elnyerhetnek.
  3. A STARTING kategória a legfeljebb 7 éve doktori fokozatot szerzett fiatal kutatókat támogatja, számukra 4 évre akár 100 millió forint is elérhető.
  4. A támogató szervezetek közötti bilaterális megállapodásokra épülő, nemzetközi kutatási együttműködéseket segítő (NN típusú) két alprogram célja változatlanul a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának erősítése. Támogatják a hazai kutatócsoportok és külföldi partnereik közös kutatásait a magyar-osztrák és a magyar-szlovén együttműködések keretében.

A program segítségével a kutatásfinanszírozó támogatja a tudományos kiválóságot, és elősegíti a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazását. Az elvárások között szerepel a kutatási eredmények publikálása nemzetközi szinten, valamint a kutatók aktív részvétele a tudományos közösségben.

Az OTKA rendszer megújulása és a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program elindulása fontos lépés a hazai kutatási szféra fejlődése szempontjából. A 19 milliárd forintos támogatási keret lehetőséget biztosít a kutatók számára, hogy jelentős és maradandó tudományos eredményeket érjenek el, hozzájárulva ezzel Magyarország tudományos hírnevének növeléséhez.

Nézd meg az NKFI Hivatal tájékoztatóját a YouTube-on!

Kapcsolódó hírek:

NKFI Hivatal: Megújul az OTKA rendszere: 19 milliárd forintos kerettel indul el a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A NEMZETKÖZI KUTATÁSI KIVÁLÓSÁGOT ÖSZTÖNZI A KUTATÁSI KIVÁLÓSÁGI TANÁCS ÁLTAL MEGÚJÍTOTT OTKA-PROGRAM 19 MILLIÁRD FORINTOS KERETE

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük