Kalauz a tudományos kommunikációban
Proof-reading szolgáltatások csapdái, predátor szolgáltatások

Proof-reading szolgáltatások csapdái, predátor szolgáltatások

4 perc olvasási idő

Proof-reading, azaz korrektúrázás, nyelvi lektorálás.  Célja a tipográfiai és nyelvtani pontatlanságok felderítése és kiküszöbölése. Az alábbiakban összeszedtünk neked néhány tanácsot, amelyet nem árt figyelembe venned, ha megbízható korrektúra szolgáltatást keresel.

Egy nyelvtani hiba, egy helyesírási baklövés, egy rosszul megválasztott szófordulat, de akár egy hiányzó szó is nagy károkat okozhat gondosan elkészített kéziratodban. A legkisebb hiba is félreértéshez vezethet, és negatív hatással lehet a publikációd megítélésére.

Ha a neten böngészel, rengeteg megbízható cégre, illetve magánszemélyre bukkanhatsz, akik korrektúrázással foglalkoznak. Viszont – mint minden szolgáltatás esetében – számos félrevezető hirdetéssel is találkozhatsz.  

Adódik a kérdés: hogyan válasszam ki a megfelelőt?  A csaló weboldalakat nehéz megkülönböztetni a legális, professzionális szolgáltatásokat nyújtóaktól, de az alábbi 5 tipp segítségével csökkentheted annak esélyét, hogy munkád és pénzed rossz kezekbe kerüljön.

1.  Költségek

Általában a korrektúrázási díjat a javítandó szöveg hossza és milyensége határozza meg. Az ár a legtöbb esetben 0,4 és 1 Ft között szokott mozogni. Ezek az árak vagy karakterenként (javarészt szóközök nélkül), vagy betűnként értendőek. Vannak cégek, akik szavanként határozzák meg a tarifát. Természetesen, amennyiben rendkívül sürgős munkáról van szó, akkor a legtöbb esetben felárat szoktak felszámolni, de kedvezményekben is részesülhetünk, ha például egy adott partnernél készítettjük huzamosabb ideig a szöveggondozásunkat. Ha a kapott árajánlat ezek függvényében túl alacsonynak tűnik, az szinte minden bizonnyal azt jelenti, hogy a szerkesztő, aki felülvizsgálja az írásodat, tapasztalatlan és rohanó, rossz minőségű szolgáltatást nyújt (ha egyáltalán bármilyen szolgáltatást is kapunk a pénzünkért cserébe).

2. Vélemények

Az egyik legjobb módszer egy szolgáltatás minőségének megítélésére, ha utána nézünk, hogy a korábbi ügyfelek milyen véleményeket fogalmaztak meg. Erre jó lehetőség, ha a Google használatával rákeresünk a cég nevére. Amennyiben rendelkezik Google Cégem profillal, böngészhetünk a szavazatok és az írott vélemények között. Manapság már minden és mindenki jelen van a Facebookon, így bátran utána nézhetünk az adott cégnek ezen a platformon is. A kommentek a segítségünkre lehetnek egy általános kép kialakításában a nyújtott szolgáltatás minőségéről. A sok pozitív értékelés nyilvánvalóan jó jel, viszont ha csak kevés van, vagy egyáltalán nem találunk véleményezést, akkor nem árt óvatosabbnak lenni.

3. Keress rá a szerkesztőre

Számos csalással foglalkozó webhely felsorolja a náluk tevékenykedő szerkesztőket, ráadásul a profilok gondosan kidolgozottak, de ennek ellenére hamisak.  Érdemes ebben az esetben is használni a Google-t, illetve a különböző közösségi oldalakon is hasznos lehet ellenőrizni a felsorolt személyek valódiságát.
Továbbá ajánlott folyóiratok profiljai között és egyetemi weboldalakon, illetve a LinkedInen is keresést végezni ez ügyben. 

4. Adatkezelés

Mindenekelőtt javasolt a megbízandó cég, vagy magánszemély honlapján megkeresni az Adatkezelési Tájékoztatót. Ennek köszönhetően kaphatunk betekintést a szolgáltató által alkalmazott adatvédelmi és adatkezelési irányelvekről. Többek között fontos, hogy az alábbi kérdésekre választ találjunk:

  • Ki és milyen formában férhet hozzá a dokumentumodhoz?
  • A munkád törlődik-e visszaadás után?
  • Az alkalmazottaknak titoktartási megállapodást kell -e aláírniuk?

Amennyiben nem található Adatvédelmi Tájékoztató az adott webhelyen és/vagy nem kapunk választ a fent említett kérdésekre, érdemes elővigyázatosnak lenni és egy másik szolgáltatót keresni.

5. Kérj próbamunkát!

Mielőtt odaítéled a megbízást valakinek, mindenképp kérj előtte próbamunkát. A legtöbb esetben egy tetszőlegesen kiválasztott, rövid szövegrészlet korrektúrázását díjmentesen elkészítik neked, amely alapján meg tudod ítélni, hogy a számodra megfelelő szerkesztővel van-e dolgod.

Vettél már igénybe korrektúra szolgáltatást? Segíts kollégáidnak és kommentben oszd meg velük tapasztalataidat.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük