Kalauz a tudományos kommunikációban
Újabb nagysikerű programsorozatot tudhatunk magunk mögött

Újabb nagysikerű programsorozatot tudhatunk magunk mögött

2 perc olvasási idő

Május végén a HUNOR munkacsoport megismételte nagysikerű programsorozatát, melynek fókuszterülete a kutatási adatkezelés volt.

A 10 alkalmas rendezvénysorozatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal megbízásából az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának (EKK) Hungarian Open Repositories (HUNOR) munkacsoportja szervezte és bonyolította le 2021. május 18. és 27. között. Egy-egy alkalomra 20 fő regisztrálhatott, összesen csaknem 125 fő élőben vett részt a virtuális meetupokon.

Az előzmények

A HUNOR, amelyben számos felsőoktatási intézmény képviselteti magát, január végén készült hasonló meetup sorozattal. Mivel az idei évtől az NKFIH az Élvonal és az OTKA pályázatokhoz is kérte a kutatási adatkezelési tervek csatolását, a munkacsoport magára vállalta a pályázók képzésének feladatát a tervek elkészítésével kapcsolatban.

Ugyan a pályázati időszak már lezárult, viszont a kutatási adatkezelés továbbra is nagyon aktuális. A tudományos kommunikáció dinamikus fejlődésével egyre számottevőbb a tudományban. Az adatkezelési terv számos EU-s pályázathoz már jó ideje kötelező csatolmány. A magyar kutatásfinanszírozó viszont 2021. előtt ezt nem várta el a pályázóktól.

Az adatkezelési terv egy 1-2 oldalas élő dokumentum, amely a kutatás során segíti a tudósokat a transzparencia és a kollaborativitás maximális elérésében. Alapvetően tehát a tudomány minőségének és átláthatóságának nemzeti szintű fejlődése az egyik legfontosabb cél az új feltétel bevezetésével.

A meetupról részletesebben

Egy-egy alkalom egy rövid prezentációval kezdődött, melyben a szervezők felhívták a figyelmet a kutatási adatkezelés fontosságára, jó gyakorlatokra és a visszatérő hibákra, szó volt a nyílt tudományról és a FAIR adatkezelés irányelveiről, továbbá megmutattak néhány olyan eszközt is, melyek segítségével az adatkezelés könnyebbé válhat.

A prezentációt pedig workshop szekció követte, melynek keretein belül 3-4 csoportot alkottak a résztvevők. Egy-egy csoportban több szervező kolléga volt jelen, akik bemutatták az NKFIH adatkezelési tervét, igyekeztek eloszlatni a kételyeket, szóba került az Open Science, valamint felhívták a figyelmet az adatrepozitóriumok előnyeire is. Egy közös kereső bemutatására is sor került, melynek segítségével tudományterületi adatrepozitóriumokat találhatunk.

Az eseménysorozatra adott visszajelzések pozitívak voltak, a résztvevők megannyi hasznos információval gazdagodhattak a kutatási adatkezelés modern gyakorlatát illetően.

Tipp: Hasonló eseményekért figyeld az openscience.hu események blokkját!

openscience.hu

Mutasd meg másoknak is:

2 Comments

  1. Ágnes Fábryné Márkus

    Azt szeretném kérdezni, hogy melyik volt az a közös kereső, amelyik bemutatásra került, aminek segítségével tudományterületi adatrepozitóriumokat találhatunk? Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük