Kalauz a tudományos kommunikációban
FAIR az élettudományokban

FAIR az élettudományokban

2 perc olvasási idő
“Receptes” könyv készült az élettudományi kutatások adatkezelési módszereihez.

Többször előkerül a hasonlat, hogy a kutatási adatkezelés hasonlatos a főzés tudományához. Ezt bizonyítja egyrészt az is, hogy az egyik legnépszerűbb tudományos témákkal foglalkozó blognak a The Scholarly Kitchen nevet adták. Emellett pedig a már ezen a blogon is bemutatott Engaging Researchers with Data Management: The Cookbook című könyv sikere is ezt a párhuzamot erősíti.

Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy konkrét, mindenki számára univerzálisan megfelelő megoldás az adatkezelésre jelenleg még nem áll rendelkezésünkre. Ezért érdemes a már meglévő jó gyakorlatokat és tudományterületi ajánlásokat átvenni. Ezek természetesen nem implementálhatóak a saját kutatási rendszerünkbe teljes mértékben, érdemes a saját elvárásainknak és lehetőségeinkhez mérten alakítani a módszereket.

Ehhez az analógiához igazodik FAIR CookBook, amely élettudományi területekre fókuszálva kíván segítséget nyújtani a megfelelő kutatási adatkezelési metódusok kialakításában. A FAIRplus projekt által készített interaktív könyv egyszerre több aspektusból közelíti a FAIR kérdéskört, így a receptek összeállítása során is törekedtek arra, hogy azok egyszerre tartalmazzanak útmutatást, technikai és gyakorlati segítséget. 

A könyv szerzői gondoltak arra, hogy a téma jellegéből adódóan folyamatosan lehet bővíteni ezeket az ismereteket, ezért is döntöttek a Jupyter Book formátum mellett és gondoskodtak a GitHub elérhetőségről is.

Ahogy ők fogalmaznak, ez a könyv jelene, a jövőjét pedig abban látják, hogy az élettudományi területen munkálkodó kutatók közössége saját ismereteiket megosztva további példákkal és jó gyakorlatokkal folyamatosan bővítheti a “receptgyűjteményt”. 

Hogyan tudsz kapcsolatba kerülni a könyv szerkesztőivel? Kattints a linkre!    

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük