Kalauz a tudományos kommunikációban
Sikeres rendezvénysorozatot tudhat maga mögött a HRDA és a HUNOR

Sikeres rendezvénysorozatot tudhat maga mögött a HRDA és a HUNOR

2 perc olvasási idő

Újból a FAIR kutatási adatkezelés és az adatrepozitóriumok használatának egyre növekvő fontossága került a középpontba az őszi időszakban.

A Hungarian Research Data Alliance (HRDA) megbízásából a Hungarian Open Repositories (HUNOR) munkacsoport FAIR adatkezelés címmel indított három részes workshop sorozatot elsősorban az ELKH Kutatóközpontjai és Kutatóintézetei, továbbá az ELKH Támogatott Kutatócsoportok kutatói részére. A kétórás workshop online került megrendezésre.

A rendezvényen a tervezett témákkal kapcsolatos rövid felmérést követően színes előadásokkal készültek a szervezők. Elsősorban a hazai kutatásfinanszírozói elvárásokat tekinthették át a résztvevők, majd betekintést nyerhettek a FAIR irányelvek mibenlétébe. A prezentáció részletesen kitért arra is, hogy az adatrepozitóriumok használata hogyan könnyíti meg a FAIR irányelvek követését, majd a megfelelő adatrepozitórium kiválasztásával is foglalkoztak a jelenlévők.

A rendezvény a következő szekcióban is a rendelkezésre álló adatrepozitóriumokra helyezte a hangsúlyt. A SZTAKI által üzemeltetett CONCORDA adatrepozitórium működését mutatták be a kollégák, majd csoportmunkában próbálhatták ki az érdeklődők a Dataverse alapú repozitóriumok használatát.

A három online workshoppal csaknem 100 kutató bővítette az ismereteit a XXI. századi kutatási adatkezelés gyakorlatairól. Több mint 70 tudós az élettudományok és a természettudományok területéről csatlakozott, de számos lelkes bölcsész- és társadalomtudós is belépett a tréningre.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük