Kalauz a tudományos kommunikációban
Skill-szemle: 5+1 dolog, amiben ügyesebbek vagyunk, mint 5 éve

Skill-szemle: 5+1 dolog, amiben ügyesebbek vagyunk, mint 5 éve

5 perc olvasási idő

Világunk egyre gyorsabban változik, ez nem vitás. A normák és az elvárások is folyamatosan megújulnak. Egyre nagyobb rajtunk a nyomás, mi pedig igyekszünk nem lemaradni. Hogyan tesszük ezt? Mikor van itt az ideje, hogy valami újat adjunk át az utókornak? Hogyan találjuk meg az időt az új készségek elsajátítására?

Körbenéztünk a tudományos kommunikáció világában, és a következőket találtuk. Az alábbi felsorolásban azok a készségek – soft és hard skillek – szerepelnek, melyeket ebben a gyorsan változó világban kaptunk fel magunkra az elmúlt 5 évben.

Kocka-skillek

Talán semmi nem fejlődik gyorsabban, mint az informatika. Néhány éve csöppentünk bele a nyílt kutatási infrastruktúra világába, azonban sokunkat felkészületlenül ért a tény, hogy ez a környezet erős technológiai alapokon nyugszik. Félredobva a technofóbiát, fel kellett zárkóznunk és megismernünk a legfrissebb technikai újításokat.

El tudod képzelni, hogy az ORCID mögött milyen fejlett informatikai infrastruktúra bújik meg? Alice Meadowsnak, az ORCID kommunikációs igazgatójának is nagy kihívást jelentett elsajátítani a rendszer működését. Kommunikációs vezetőként ugyan nem programozik, viszont ahhoz, hogy hitelesen tudja átadni az épülő kutatási infrastruktúra jellemzőit, elengedhetetlen volt, hogy megtanulja a technológia csínját-bínját.

Photo by Stephen Dawson on Unsplash
Photo by Stephen Dawson on Unsplash

Ide tartozik még korunk egyik legértékesebb hard skillje, az adatelemzés. Elsajátítottunk egy afféle attitűdöt, melynek alapján impulzus szerűen tudjuk eldönteni, hogy a rendelkezésre álló adatokból mit tudunk létrehozni, és mit nem. Adatok által vezérelt döntéseket hozunk.

Networking

Elengedhetetlen az élethosszig tartó tanulás szemléletmódjának elsajátítása és alkalmazása. Légy szemfüles, bármerre jársz, előtted a lehetőség, hogy tanulj!

Az ember sokat fejlődik munkavégzés közben is, különösen ha a munkája a tudományos kommunikációhoz kapcsolódik. Sok szakmabelivel találkozik és számos lehetőség akad arra, hogy megosszák egymással a tapasztalataikat.

Az idő múlásával megtanuljuk értékelni a szakmai kapcsolatokat és azt, hogy mennyi mindent tanulhatunk a kollégáinktól. Ez az együttműködés az első lépés a globális problémák megoldásához.

A semmittevés művészete

Stresszes időszakokban rendkívül fontos a relaxálás képessége. Tudnod kell, mikor tedd félre a munkát. Fel kell ismerned, mikor halaszd későbbre egy e-mail megválaszolását.

A modern kommunikációs eszközöknek és a közösségi médiának köszönhetően lehetőségünk van mindenre azonnal válaszolni, azonban az ilyen hirtelen meghozott döntések nem mindig a legjobbak. A gond sokszor kisebb mint gondolnánk, viszont nyomás alatt nem mindig jut eszünkbe a megfelelő megoldás. Fontos, hogy felismerjük, mikor kell félretenni a problémát, és később visszatérni rá.

Figyelj!

Nemcsak a kutatástámogatásban és a tudományos publikálás szakmai berkei között, de a személyes fejlődésben is rendkívül értékes a figyelni és a hallgatni tudás képessége.

Különösen ha sokat beszélsz, jó gyakorlat lehet ha tudatosan fókuszálsz arra, amit mások mondanak. Ahelyett, hogy a szavukba vágnál, engedd őket is érvényesülni!

Tippek aktív hallgatásra: jegyzetelés, ismétlés és megerősítés, mind-mind hasznosak. És persze ott van még a tudatos meditáció, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ha nem vonz a “spiri” életmód, próbáld ki a futást, az úszást, vagy a tisztán fizikai jógát. Ezek a sportok segítenek befelé fordulni és tudatosabbá válni.

Kifelé a komfortzónából!

A készségfejlesztés arra késztet, hogy célokat tűzz ki, és ismerd fel a hiányosságaidat. Ehhez nyitottnak kell lenni. Egyesek a komfortzónából való kilépéssel azonosítják ezt a fajta nyitottságot, míg mások inkább a sebezhetőség képességének nevezik.

A lényeg, hogy tartsd nyitva a szemed az új lehetőségekre. Ha tudatosan figyelsz, és részt veszel, javulni fog a kommunikációd, egyszerűbb lesz együttműködnöd másokkal, és igazi kockázatvállalóvá válsz.

Ha sebezhető vagy, másképp tekintesz azokra a dolgokra, amik kibillentenek az egyensúlyból.

A sebezhetőség az innováció, a kreativitás és a változás szülőhazája.

Dr. Brené Brown, University of Houston Graduate College of Social Work

Az időbeosztás magasiskolája

Manapság mindenre gyorsan kell reagálnunk, kevés az olyan időszak, amikor egyszerre csak egy dolog van terítéken. A multitasking a mindennapjaink részévé vált. A fiatalabb generáció a szüntelen információáramlásnak köszönhetően már pihenés közben is többfelé figyel egyszerre. Már tévézés közben is chatelünk, főzünk, olvasunk…

Ha ilyen életmódot folytatsz, könnyen túlhajszolhatod magad. Szabj magadnak határidőket, és figyeld a teljesítményed! De légy résen, nehogy a magánéleted kárára váljon!

Rajtad a sor! Te milyen skilleket szedtél fel az elmúlt 5 évben?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük