Kalauz a tudományos kommunikációban
Kutatni közösen, határok nélkül, online

Kutatni közösen, határok nélkül, online

3 perc olvasási idő

Arról, hogy az Európai Bizottság milyen platformokkal próbálja ösztönözni a kutatatókat egy új kutatási szemlélet felé már olvashattál egy korábbi cikkünkben. Most szintén az új szemlélet elsajátítását segítő másik szervezet egy platformjáról lesz szó, mégpedig a OpenAIRE Connect által fejlesztett Research Community Dashboardról. Jóllehet, ez a szolgáltatás még béta fázisban van, de már 7 kutatói közösség hozott létre saját nyílt profilt. Ilyen például a European Marine Science és a Neuroinformatics kutatóhálózatok.

Hogyan működik a platform?

A fejlesztők virtuális kutatási környezetet hoztak létre a résztvevőknek. A felület a kialakításában számottevő részt vállal az OpenAIRE csapata. Céljuk egy népszerű, jól működő szolgáltatást megteremtése. Ehhez hatékony együttműködésre van szükség mind a fejlesztőktől, mind a közösséget létrehozni kívánó kutatóktól. 

A virtuális környezet megteremtése négy fázisban zajlik.

Igények felmérése: a fejlesztő csapatnak szüksége van arra, hogy megismerjék a kutatási szokásokat az adott területen, így ez a fázis a párbeszédről szól. Ebben a szakaszban lehet megadni többek között a kutatás célját, a használni kívánt OpenAIRE vagy EOSC szolgáltatásokat, a hozzáférési szinteket és a lehető legtöbb paramétert annak érdekében, hogy a környezetet a lehető legjobban személyre lehessen szabni.

Útmutató elkészítése: az előző fázisban megbeszéltek alapján a fejlesztő csapat szabály- és folyamatrendszert alkot, ebbe integrálja a kívánt szolgáltatásokat. Így jön létre a demo verzió, vagy alap konfiguráció a felületről.

Tesztelés és ellenőrzés: ebben a fázisban kipróbálhatjuk a kialakított felületet és változtathatunk, ha mégsem felelne meg az igényeinknek.

Szolgáltatás bemutatása a résztvevőknek: a finomhangolás után a környezet készen áll arra, hogy elkezdjük a valódi munkát. Ez a fázis arról szól, hogy a partnerek is megismerjék a platformot és elinduljon a kutatás. Természetesen ha valamilyen problémába ütköztünk, akkor még mindig van lehetőségünk változtatni a rendszeren.

Mit nyersz azzal, ha használod?

A virtuális környezet lehetőséget ad a kutatócsoportok számára, hogy használhassák mindazt az infrastruktúrát, amelyet az OpenAIRE és az EOSC fejlesztett számukra az évek során. Ezek lehetnek különböző általuk működtetett szolgáltatások vagy akár útmutatók, amelyek segítenek elérni az Open Science törekvések megvalósítását. Továbbá olyan színteret biztosít, ami lehetővé teszi a kutatáshoz tartozó adatok és szoftverek megosztását a kutatótársak között. Ezzel nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy minél többen ismerjék meg a kutatócsoportok és az egyes kutatók munkásságát.

Te használnád?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük