Kalauz a tudományos kommunikációban
ReproHack a tudományért!

ReproHack a tudományért!

2 perc olvasási idő

2019. november 30-án Hollandiában, a Leiden University Könyvtárában megrendezésre került az első ReproHack találkozó. Mielőtt megismerkedünk a rendezvénnyel, nézzük meg, honnan származik és mit takar ez a kifejezés.

Hackathon: eredeti jelentése a startupok világából került a köztudatba, design-sprint alapú versenyműfaj, amely jellemzően 1-2 napos rendezvény. A résztvevők vagy egy központi vagy különböző problémákat járnak körül, a cél az, hogy innovatív, piacképes megoldásokat találjanak a feladatokra. A csapatok összetétele változó, programozók és szoftverfejlesztők mellett különböző szakterületek képviselői is részt vesznek a tematikus versenyeken.

A tudományos kutatói közösség egy része is átvette az üzleti szférából ezeket az intenzív fejlesztői rendezvényeket. Elsősorban az élettudomány azon területei, amelyeknek megkerülhetetlen része lett a bioinformatika rendeznek ilyen kihívásokat. A Database Center for Life Science és a National Bioscience Database Center szervezetek 2008 óta rendeznek BioHackatont. Az Idegtudomány (neuroscience) Brainhack nevű rendezvénye 2012-ben indult útjára, a célja a kutatók és az adattudósok közötti kollaboráció megteremtése.    

Térjünk vissza magára a ReproHack-re, amely a Reproducibility Hackathon rövidített formája. Ez a rendezvény a tudományos publikálás egyik sarkkövének számító megismételhetőséget tűzi ki céljául. A résztvevők arra vállalkoznak, hogy korábban közzétett kutatási eredményeket próbálnak reprodukálni. A tudományos cikkeket felajánlás útján kapják meg a szervezők, majd kis létszámú csapatokat alkotnak a jelentkezőkből és kezdődhet a várva várt munka. 

A leideni hackathon láthatóan tanulságos és élvezetes is volt

Az egyik lelkes résztvevő ebéd közben mutatta meg a többieknek, hogyan lehet kódot átláthatóbbá és idézhetővé tenni

További részleteket ReproHack találkozóról ide kattintva találsz. 

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük