Kalauz a tudományos kommunikációban
Nagy tételben hívja vissza tudományos cikkeit Oroszország

Nagy tételben hívja vissza tudományos cikkeit Oroszország

2 perc olvasási idő
Több mint 850 cikket vontak vissza az oroszok, miután az Orosz Tudományos Akadémia váratlan bizottsági ellenőrzést tartott. Az ellenőrzőbizottság 2019-ben 541 folyóiratot keresett meg és kérte őket 2528 tanulmány visszavonására etikátlan publikációs gyakorlatra hivatkozva. – írja a The Moscow Times.

Etikátlan publikációs gyakorlat kategóriába sorolható a plagizálás bármely formája, és a szerzőséget érintő szabálytalanságok is. A KSH részletes Publikációs etikai szabályzata a következőképp fogalmaz:

Eredetiség és plágium: a szerzőknek biztosítaniuk kell, hogy az általuk készített cikk teljes egészében eredeti munka, és amennyiben a szerzők használják mások munkáját és/vagy szavait, akkor azt megfelelően hivatkozva és idézve teszik. A plagizálás bármely formája etikátlan publikációs gyakorlatnak minősül és elfogadhatatlan.

KSH, Publikációs etikai szabályzat

Szerzőség: a publikációk szerzőségének azokra kell korlátozódnia, akik jelentősen hozzájárultak a tanulmány koncepciójához, tervezéséhez, kivitelezéséhez vagy értelmezéséhez. Mindazok, akik jelentős mértékben hozzájárultak a tanulmány elkészültéhez, társzerzőként kell szerepeljenek. Abban az esetben, ha valakik a kutatás bizonyos lényeges részfeladatában vettek részt, azokat közreműködőként kell megnevezni. Az elsőként feltüntetett szerzőnek kell biztosítania, hogy valamennyi társzerző szerepeljen a kéziratban, és azt, hogy a társzerzők lássák és fogadják el a kézirat publikálásra benyújtott végső verzióját.

KSH, Publikációs etikai szabályzat

Oroszország megközelítőleg hatezer tudományos folyóirattal rendelkezik, melynek nagy része orosz nyelven működik. Az orosz kutatók jobban preferálják a hazai folyóiratokat, mint a nemzetközieket.

A razzia óta 263 folyóiratból 869 gyanús cikket vontak vissza. Ez majdnem kétszerese az elmúlt években visszavont tudományos közleményeknek a teljes országot tekintve. Az első meghallgatást 2019. októberében tartották, ahol csaknem 50 folyóirat képviselője volt jelen. Az Orosz Tudományos Akadémia fontosnak tartja a tudományos kutatásokat érintő hamisítások elleni küzdelmet, ezért a felülvizsgálatot tovább folytatja.

Az ellenállók

Öt folyóirat teljes mértékben ellenállt a vizsgálatnak, és megtagadta a visszahívási procedúra kezdeményezését. Az ilyen esetekre a bizottság az ellenálló folyóiratok törlését javasolja a Russian Science Citation Indexből (RSCI). Ez azért fenyegetés a folyóiratok számára, mert az adatbázisban való jelenlét előfeltétele lehet a finanszírozásnak, így a szerzők az RSCI által nem indexelt folyóiratokat kisebb valószínűséggel választják tudományos eredményeik közlésére.

Az Orosz Tudományos Akadémia jelentésében megtekinthetők a vizsgált folyóiratok, valamint az egyes cikkek visszavonásának részletei is.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük