Kalauz a tudományos kommunikációban
Tükröm tükröm mondd meg nékem …

Tükröm tükröm mondd meg nékem …

2 perc olvasási idő

A PlanS kapcsán felütötte fejét egy új folyóirat forma, amely a tükör folyóirat azaz “mirror journal” nevet kapta nagyon találóan. Az előfizetéses folyóirat címével indul egy “új” tisztán open access folyóirat ugyanolyan publikálási feltételekkel, mint az előfizetéses cím párja. Tehát a folyóirat szerkesztői gárdája, célja, területe és lektorálási procedúrája azonos, csak éppen nyíltan elérhető.

Mindeddig ez egy tündérmesének tűnik és mondhatnánk, hogy az Elsevier cég megoldotta a PlanS kompatibilitást minden folyóiratánál. Ebből a szempontból nagy ötlet ez a forma, de a kutatókat megtéveszti, mivel a cím csak egy X jelölésben tér el eredeti alakjától. Az tény, hogy a kiadó a folyóiratok oldalain jelzi, hogy melyik folyóiratnak tükrözött másában fogunk publikálni, de azért azt fontos megjegyeznünk, hogy megváltozik az ISSN száma a folyóiratnak, így a különböző scientometriai adatai is. 

Pl.: nem lesz még Q értéke, nem fogja indexelni a Web of Science, nem lesz Impakt faktora. Magyarországon ettől kevés kutató tud eltekinteni, mivel nálunk még a legtöbb PhD és ranglista kritériumokban ezeket az adatokat nézik.

Elsevier kiadó által elindított tükör folyóiratok listája

Bővebb információért tekintsd meg a kiadó weboldalát!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük