Kalauz a tudományos kommunikációban
Plan S – A tudományos kultúraváltás elindult

Plan S – A tudományos kultúraváltás elindult

4 perc olvasási idő

A kutatás és az innováció a 21. század alappillérei és kéz a kézben járnak. A tudományos kommunikáció fellendítését egyre több törekvés célozza. A Plan S egy nagyon erős és várva várt irányelv, amely a nyílt hozzáférést (open accesst) helyezi középpontjába. 

A Plan S kidolgozását kiváltó okok

Az Európai Unió 80 milliárd eurót költ a H2020-as pályázati ciklusban kutatásfinanszírozásra. Nehezményezi azt, hogy a kutatási eredmények kb. 80 százaléka nem nyíltan elérhető. Az Európai Unió elnöke felkérte a Kutatási és Innovációs főigazgatót Robert Jan-Smitset, hogy dolgozzon ki egy olyan stratégiát, amivel fel tudják gyorsítani az open access elterjedését és elősegíteni a tranzit periódust. Ahhoz, hogy minél szélesebb kört tudjanak bevonni, megalakult a cOAlition S, amelynek kezdetben 11 európai kutatásfinanszírozó volt a tagja. Mostanra 20 kutatásfinanszírozó, köztük az Európai Kutatási Tanács, a Wellcome Trust, a Bill and Melinda Gates Foundation is csatlakozott.

Mi a PlanS?

A Science Europe kezdeményezése, amely támogatja és alapértelmezettnek tartja a nyílt hozzáférést. 2018. szeptember 4-én jelent meg 10 pontjával a kezdeményezés, amiben nagyon találóan az “S” betű a “Sokk”-ot jelenti. A terv sokkolta a tudományos társadalmat és még az open access közösséget is megosztotta.

A terv megköveteli a teljes és azonnali nyílt hozzáférést, amely repozitóriumokban és folyóiratokban egyaránt megvalósulhat 2021. Január 1-től. 

A PlanS 10 pontja

  1. A szerzői jogok a szerzőknél maradnak, korlátozások nélkül. Minden cikknek nyílt licensz alatt kell megjelennie, lehetőség szerint a Creative Commons Attribution Licence CC BY-t alkalmazva. Kivétel nélkül,minden esetben a licensznek meg kell felelnie a Berlin Declarationban foglaltaknak.
  2. A jövőben finanszírozók közösen biztosítják a magas minőségű, nyílt hozzáférésű folyóiratok és platformok számára előírt kritériumokat és szolgáltatásokat magába foglaló intézményrendszert. 
  3. Amennyiben ilyen magas minőségű folyóiratok és platformok még nem állnak rendelkezésre, a finanszírozók feladata támogatni és ösztönözni ezek létrejöttét, továbbá a nyílt hozzáférésű infrastruktúra kiépítését.
  4. Adott esetben, az Open Access közlési díjakat a finanszírozók és az egyetemek állják a kutatók helyett. Minden kutató számára biztosítani kell a nyílt hozzáférésű publikációs modellt, még akkor is, ha az intézménye korlátozott eszközökkel rendelkezik.
  5. Az Open Access közlési díjak Európában szabványosak, és egy bizonyos összegben maximalizáltak.
  6. A finanszírozók tárgyalásokat folytatnak az egyes kutatási intézményekkel és egyetemekkel a stratégiák és egyes eljárásmódok egységesítéséről, az átláthatóság érdekében.
  7. A fenti alapelvek minden tudományos publikációra vonatkoznak, viszont a monográfiák és könyvek nyílt hozzáférésének biztosítása hosszabb időt és külön eljárást igényel.
  8. A hibrid modell nem összeegyeztethető a fenti alapelvekkel.
  9. A finanszírozók feladata az előírásoknak való megfelelés monitorozása, és a nem megfelelés szankcionálása.
  10. A kutatásfinanszírozók vállalják, hogy a támogatásról szóló döntések meghozásában a munka valódi értékét veszik alapul a publikációs csatorna, az impakt faktor, vagy a kiadó helyett.

Mit jelent ez a kutatók szintjén?

A terv a kutatói társadalmat tehermentesítené,  intézményi és kutatásfinanszírozói szintekre emelné a nyílt hozzáféréssel járó költségek finanszírozását. Alapvetően nem támogatja a APC alapú open access modellt.  Azt kell látnunk, hogy az open access nem csak egy üzleti modell, hanem törekvés a tudományos kultúra megváltoztatására, válasz a tudományos kommunikációban zajló átalakulásokra, igényekre.


Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük