Kalauz a tudományos kommunikációban
Mi lesz a hibrid folyóiratok sorsa a Plan S bevezetése után?

Mi lesz a hibrid folyóiratok sorsa a Plan S bevezetése után?

5 perc olvasási idő
Az instantscience.hu sorai között már többször volt szó a “Plan S” megvalósításáról és a tudományos kommunikációra gyakorolt hatásairól. Most ideje arról beszélnünk, mi vár a hibrid modellre, ha a “Plan S” irányelveinek való megfelelés már nem odázható tovább.

A “Plan S” a Science Europe kezdeményezése, amely támogatja és alapértelmezettnek tartja a tudományos közleményekhez való ingyenes és akadálymentes hozzáférést. 2018. szeptember 4-én jelent meg 10 pontjával a kezdeményezés, amely megköveteli a teljes és azonnali nyílt hozzáférést. A terv repozitóriumokban és folyóiratokban egyaránt megvalósulhat.

A “PlanS” megvalósításának iránymutatójában a cOAlition S kijelentette, hogy érdemes fontolóra venni az „átalakuló folyóiratok” irányelvének kidolgozását. Az úgynevezett transformative folyóiratokban egyre több a nyíltan elérhető tartalmak megosztása, az előfizetési költségeket pedig ellensúlyozza a kiadói szolgáltatások – tehát a publikálás – kifizetéséből származó bevétel (a kettős kifizetések, más néven a “double dipping” elkerülése érdekében).

A transformative folyóiratok hajlandóak tisztán nyíltan hozzáférhető folyóirattá válni egy előre meghatározott határidőn belül.

Az „transformative journals” fogalmát először a Springer Nature vezette be a köztudatba 2019 májusában mintegy válaszként a “Plan S” irányelvek tervezetére. Akkoriban kérdéses volt, hogy befogadó közönségre talál-e az elképzelés, tekintettel a coalition S álláspontjára a hibrid folyóiratokkal szemben.

Mit értünk “transformative journal” alatt?

A “Plan S” irányelvei szerint egy open access opciót kínáló előfizetéses – tehát hibrid – folyóirat átalakulónak, transformative-nak tekinthető, amennyiben:

  • a nyílt hozzáférésű tartalom arányának éves növekedése legalább 8%-os eltérést mutat az előző évhez képest;
  • vállalja a teljesen nyílt hozzáférésre való áttérést akkor, amikor a nyílt hozzáférés aránya meghaladja az 50%-ot vagy egy előre egyeztetett határidőig, de legkésőbb 2024. december 31-ig;
  • az összes nyíltan hozzáférhető tartalmat elérhetővé teszi a Plan S követelményeinek megfelelően;
  • egyértelmű árakat tüntet fel, beleértve az árváltozást a teljesített szolgáltatás alapján;
  • jogtalan közzétételi korlátok elkerülése érdekében olyan eljárás vezet be, mint például a “Plan S” irányelveihez igazodó kedvezmények biztosítása a szerzők számára.

A kiadók természetesen vállalják, hogy a változást megfelelő módon, részleteiben kommunikálják a felhasználók felé. Emellett kötelesek kimutatásokat készíteni, továbbá meg kell felelniük számos üzleti gyakorlat követelményeinek is.

Hogyan illenek bele az transzformatív folyóiratok a “Plan S” gyakorlatába?

A Plan S teljesítésére vonatkozó útmutatás 3 járható utat jelölt ki a “Plan S”-nek való megfelelés érdekében cOAlition S által támogatott szerzők számára. A szerzők a következő lehetőségek közül választhatnak:

  • nyíltan hozzáférhető folyóiratban vagy platformon publikálnak;
  • előfizetéses folyóiratban publikálnak, és a megjelenés után azonnal nyíltan elérhetővé teszik vagy a végleges kiadói változatot vagy az elfogadott kéziratot egy repozitóriumban;
  • amennyiben pedig hibrid folyóiratban publikálnak, open access teszik közzé a munkáikat az átalakulásra vonatkozó megállapodás szerint

A legutóbbi felmérés ugyanakkor azt vizsgálta, hogy mekkora valószínűséggel képesek a szerzők olyan publikációs csatornát találni, ami mindhárom út követelményeit teljesíti.

A vizsgálat eredménye arra világít rá, hogy jelenleg a publikációs csatornák korlátozott számban felelnek meg a Plan S különféle igényeinek.

A szerzők választási lehetőségeinek hiánya valószínűleg csökkenteni fogja a megfelelés arányát, kiváltképp akkor, ha a cOAlition S nem dolgoz ki egy szigorú, szerzőkre vonatkozó ellenőrzési szabályzatot a nem megfelelésre. A szervezet körül erősödik a feszültség, hiszen ragaszkodik a folyóiratok számára kidolgozott szigorú irányelvekhez, – amelyek csökkentik az elfogadható publikációs csatornák számát –, ugyanakkor a szerzői megfelelés ösztönzése miatt, – amely arra bátorítja a szerzőket, hogy több publikációs csatornát kövessenek. Az „átalakuló” folyóiratokra vonatkozó szabályok tervezete erre a feszültségre reagál.

A kiadó válaszol

A Springer Nature a feltételrendszer újragondolását tanácsolja illetve egy olyan mérőszám létrehozását, amely ellentétes a cOAlition által felállított mérőszámmal. A kiadó a következőket javasolja:

  • Az open access tartalmak éves növekedése egyenesen arányos legyen a Gold OA-t pártoló finanszírozók és intézmények által támogatott globális kutatások számával.
  • Publikációs modellváltás a folyóiratban (flipping), amennyiben az OA tartalom eléri a 90%-ot.
  • Az előrehaladás felülvizsgálata 2024-ben. Az előrehaladást a cOAlition S döntése alapján vizsgálnák, szélesebb látószögből, nem pedig az eltelt idő alatt megtett változások fényében.

Springer Nature főképp azt részletezi, hogy a cOAlition S nem képes teljesíteni az open access eredmények évi 8%-os növekedését.

Mit mond erre a cOAlition S?

Egyelőre hivatalos választ még nem adott ki a szervezet. Johan Rooryck a cOAlition S open access elnöke azonban elmondta:

Értékeljük a tudományos kiadói közösség minden tagjának az elkötelezettségét a javasolt irányelvet illetően és minden visszajelzésre nagy figyelmet fordítunk. Reméljük, hogy a lehető legtöbb kiadó kötelezi el magát mellettünk. A Springer Nature nyílt levelére hamarosan reagálni fogunk.

Johan Rooryck, cOAlition S

A témáról bővebben a The Scholarly Kitchen ír.
Kiemelt kép: https://www.coalition-s.org/

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük