Kalauz a tudományos kommunikációban
Pert vesztett a ResearchGate

Pert vesztett a ResearchGate

4 perc olvasási idő
A Müncheni I. Kerületi Bíróság arra kötelezi a ResearchGate közösségi oldal üzemeltetőit, hogy a jövőben tartózkodjanak az Elsevier és az American Chemical Society szerzői jogi tulajdonában álló közlemények nyilvános megosztásától. Közel kétszázezer cikket töröltetnek a felületről.

A nagy kereskedelmi tudományos kiadók októberben felszólították a platformot, hogy töröljék azokat a közleményeket, amelyek megjelentetésében a két kiadó szerepet vállalt. A felhívás csaknem kétszázezer cikket érint, a ResearchGate felé pedig már több kérés is érkezett a dokumentumok eltávolítására.

A Müncheni I. Kerületi Bíróság sajtóközleménye szerint a platform nyilvánossá tett számos olyan tudományos közleményt, amelyek szerzői jogai a fenti két kiadót illeti meg, így szerzői jogok megsértésével vádolják a felületet.

Koalíció a Felelős Megosztásért

2017-ben számos tudományos kiadó megalapította a Coalition for Responsible Sharing (CfRS) elnevezésű összefogást, akik azért dolgoznak, hogy a tudományos cikkeket megosztó felületek és a tudományos közösségi hálók olyan módon végezzék a tevékenységüket, hogy az tiszteletben tartsa a szerzői jogi törvényeket és a szellemi termék archiválására és nyilvános megosztására vonatkozó irányelveket. A szerveződés weboldalán egyértelműen leírják, hogy célzottan a ResearchGate jogsértő tevékenységének megfékezésére jött létre a koalíció.

A meghallgatáson a ResearchGate üzemeltetői azzal védekeztek, hogy ők nem vonhatók felelősségre a közlemények megosztásáért, hiszen a felhasználók maguk töltik fel a dokumentumokat a nyilvános felületre. A szerzői jogok tulajdonosai egyébként sem élveznek kizárólagos tulajdonjogot, hiszen a felperesek Anglia, az Egyesült Államok és Hollandia területén végzik üzleti tevékenységüket, a cikkeket azonban számos különböző nemzet kutatói írták és sok esetben osztoznak a jogokon, így a helyzetet ennek ténye is árnyalja.

A bíróság az ítélet meghozatalával elismerte a kiadók jogorvoslati kérelmét, azonban a kártérítési igényt elutasította a német szerzői jogi törvény 10-es szekciója értelmében, miszerint további bizonyíték szükséges a tulajdonjog igazolására. Az ítélet egyelőre nem végleges.

A ResearchGate válaszolt

A platform is közzé tette az álláspontját, melyben a következőképp fogalmaz.

A bíróság arra a következtetésre jutott több szakértő alátámasztásával, hogy a perben közölt, a kiadók által gyakran használt standard szerzői jogi licenszszerződést valójában a többszerzős közlemények esetében csak egy szerző írja alá, így a jogok valós tulajdonosa nem azonosítható minden kétséget kizáróan.

Ezzel a bíróság csaknem megkérdőjelezte a kiadók azon képességeit, hogy a jövőben miképp érvényesíthetik a szerzői jogaikat. 50 esetben nem tudták igazolni, hogy a jogok valóban a nagy kiadókat illetnék meg, és a jogsértés az ő kárukra történt.

Ennek ellenére a ResearchGate mégis kénytelen törölni az 50 szóban forgó közleményt, absztraktot és tudományos folyóiratcikk előnézetét a felületről. A közösségi oldal üzemeltetői írásban fejezték ki egyet nem értésüket az ügyben és már be is nyújtották a fellebbezést.

A ResearchGate a kutatók támogatásának céljából jött létre. Az Elsevier és az American Chemical Society által kezdeményezett pereskedés már 5 éve tart, Ijad Madisch, a ResearchGate vezérigazgatója szerint akkor még más idők jártak a tudományos kommunikációban. Öt éve a tudományos kiadók nem helyezték ilyen mértékben előtérbe a kutatói közösséget, mint ma.

A pereskedés csak azt igazolja, hogy a tudomány néhány kulcsfontosságú szereplője mennyire ellenáll a tudományos ökoszisztéma változásainak. A mi munkánk ma is ugyanolyan fontos, mint öt évvel ezelőtt.

– Ijad Madisch, vezérigazgató, alapító, ResearchGate.

A közleményt egy elgondolkodtató üzenettel zárja a közösségi portál. Minden tudományos kiadónak felhívják a figyelmét, hogy a tudományos publikálás jövője a nyitottság és egyben közös munkára invitálják őket annak érdekében, hogy maximálisan kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket.


Bővebben: Researchgate unterliegt im Rechtsstreit mit Elsevier

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük