Kalauz a tudományos kommunikációban
A sikeres fiatal kutatók 7 szokása

A sikeres fiatal kutatók 7 szokása

2 perc olvasási idő
Úgy gondolom, hogy mindenkinek az a célja, hogy sikeres és elégedett legyen a munkájában. Vajon melyek azok a szokások, amelyek a sikeres fiatal kutatókra leginkább jellemzőek? Mai bejegyzésünkben 7 szokást mutatunk be, melyek beépítése a mindennapi szemléletbe, hozzásegíthetnek a kutatói szakma sikereihez.

A 7 szokás

  1. Dolgozz úgy, mintha az adott szerződésed az utolsó lehetőséged lenne, mert ha nem adsz bele mindent, akkor könnyen azzá válhat. Gondolj arra, hogy a további szerződések megszerzése mindig a jelenlegi teljesítményedtől függ. 
  2. Nem éri meg egyetlen kutatási módszernél lehorgonyozni. Ha csak egy-két módszer használatában vagy jártas, akkor azon kaphatod magad, hogy fontos projektekből maradhatsz ki. Amikor időd és módod van rá vegyél részt különböző képzéseken. 
  3. Légy nyitott a kutatási problémák alternatív kezelését illetően! Elakadtál? Beszéld meg a kutató csoportod tagjaival. Vagy kérj tanácsot más kutatási területen dolgozó kollégádtól vagy olyan ismerősödtől, aki nem akadémiai környezetben dolgozik. 
  4. Publish or perish: ez magyarul annyit tesz, “publikálsz vagy feledésbe merülsz”  Válaszd a publikálást! A kutatásba befektetett energia soha nem vész el, sőt több aspektusból megvizsgálva több tanulmány is születhet belőle. Írhatsz elméletről, módszertanról, előzetes eredményekről, végeredményről, illetve problémákról. 
  5.  Egységben az erő! Hozz létre egy támogató csapatot a laboratóriumodban vagy a munkacsoportodban. Fontos, hogy szánj időt az elért eredmények megünneplésére is. Beszéljétek meg az esetlegesen felmerülő problémákat. 
  6. Igyekezz mindenkivel jó kapcsolatot kialakítani, ápolni. A kutatói világ kisebb, mint gondolnád! Könnyen azon kaphatod magad, hogy olyan kutatóval, témavezetővel vagy akadémikussal dolgozol együtt, akihez már volt szerencséd. 
  7. Ép testben ép lélek! Jobban tudsz teljesíteni, ha egészséges vagy. A sok stressz elkapkodott projekteket, be nem tartott határidőket, valamint kiégést okozhat. Az eredményes munka záloga az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás és elegendő alvás. 

Érdemes beépítened ezt a 7 szokást a mindennapi életedbe egy gyümölcsöző kutatói karrier érdekében. 


Ajánljuk figyelmedbe Stephen R. Covey világsikerű könyvét, A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása címmel.

Forrás

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük