Kalauz a tudományos kommunikációban
Így indítsd be a kutatói karriered I.rész

Így indítsd be a kutatói karriered I.rész

4 perc olvasási idő
Manapság nincs könnyű dolga egy kezdő kutatónak. Azonban, ha már végeztél PhD tanulmányiddal, biztosan rendelkezel kellő tapasztalattal és tudással, így már csak meg kell találnod a megfelelő eszközöket ahhoz, hogy kutatói karriered szárnyalni tudjon.

Nagyon sok intézmény nem biztosít megfelelő karriertámogatást. Ezzel a fejlődés szinte lehetetlen, és a sikeres karrier elérhetetlenné válik. A problémát a rendszer negativitása mellett az adja, hogy a kutatásokat leginkább költségnek, mintsem befektetésnek fogjuk fel.

A következő két bejegyzésünkben 5 +5+1 hasznos tippet osztunk meg veled, amivel könnyebben be tudod indítani tudományos karriered.

1. Válaszd ki a megfelelő intézményt

Ez a lépés egyértelműnek hangzik, mégis sokan rosszul csinálják. Gyakran a probléma forrása abból ered, hogy egy okból választunk. Ez lehet a felajánlott projektmunka, egy ismert konzulens vagy neves intézmény. A megfelelő döntéshez azonban több szempontot is meg kell feleltetnünk. Érdemes egy általad kedvelt projektben részt venni egy stabil lábakon álló, jó referenciával rendelkező, támogató mentor segítségével. Olyan intézetet válassz, amely progresszív értékekkel rendelkezik, projektjei érdekesek és megvalósíthatók.

Tudom, valószínűleg lehetetlennek hangzik, de hidd el, van ilyen. Az elején mindig minőségi keresést tarts. A legjobb lehetőség arra, hogy bepillants egy szervezet működésébe az, hogy ha beszélsz az ott dolgozókkal. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire nyíltan fognak válaszolni, ha a megfelelő kérdést teszed fel.

2. Alakítsd ki a kapcsolati hálódat

Gyakran alábecsüljük a jó kapcsolati háló értékét gyakran azért, mert nem látjuk az előnyeit addig, amíg problémába nem ütközünk. Az igazság az, hogy a megfelelő kapcsolatok ápolják és segítik a mentális egészséged és karriered során határozott támaszt és segítséget tudnak nyújtani. Ne felejtsd el, hogy a kapcsolati hálódat ne csak a kutatási területeden, hanem azon kívül is építsd ki. A változatos és diverz emberekből álló hálód olyan különböző nézőpontokkal és gondolatokkal ismertet meg, amik garantáltan a javadat fogják szolgálni.

3. Mondd el, te hogy dolgozol a leghatékonyabban

Minden egyén máshogy dolgozik, gondolkodik és cselekszik, így mindenképpen figyelj arra, hogy kollégáiddal vagy mentoroddal beszéld meg, te hogyan dolgozol. Például, ha tudod, hogy reggel hatékonyabban végzed munkád, időzítsd úgy a napod, hogy a megbeszélések délután legyenek. Így a délelőtt folyamán lesz elég időd ahhoz, hogy tudományos írásod folytasd. Kollégád lehet pont fordítva működik, így nagyon fontos, hogy mindig kommunikáljatok arról, kinek, mi és hogyan felel meg.

4. Tanulj meg véleményt fogadni és adni

A vélemény adás vagy fogadás képessége nem egy olyan dolog, amit valahol tanítanak nekünk, mégis mindenhol belebotlunk. A véleményadás sok szorongást hoz magával, hiszen a rövid visszajelzéssel érezhetjük azt, hogy nem sokat tudtunk segíteni, pedig nagyon fontos, hogy pozitív és segítőkész visszhangok legyünk mások számára is.

Ahhoz, hogy ezt elérd, meg kell kérned az embereket arra, hogy strukturált módon kérjék véleményedet. Visszajelzés során fontos, hogy olyan embert kérj meg kutatásod átnézéséhez, akiben bízol, így véleménye szorongástól mentes, de mégis hatásos lesz számodra.

5. Írj megnyerően

Az írni tudás egy olyan készség, amit viszonylag hamar megtanulunk, még általános iskolás korunkban, azonban annak elmélyítésére és professzionalizálására már nem biztos, hogy lesz esélyünk.

Az írás és a jó fogalmazóképesség az egyik legfontosabb tudás kutatóként. A szavak, azok sorrendje, a kifejezések és összefüggések, amit használsz, különféle játékokkal és módszerekkel fejleszthetőek, így a minél változatosabb mondataiddal és szókincseddel nagyon eséllyel fogsz elérni sikereket.

Továbbá, érdemes felkeresni egy elismert (szöveg)írót is, aki tippekkel és tanácsokkal tud ellátni.

Olvasd fel írásod! Ez abban segít, hogy az esetleges hibákat, értelmetlen mondatokat kimondva jobban észrevedd és kijavítsd olyanra, ami jobban hangzik. Ehhez kapcsolódóan ajánljuk azt is, hogy használj hangfelismerő rendszereket, így gépelés helyett be tudod diktálni szöveged. Az emberek alapvetően verbális kommunikátorok, ezt pedig érdemes fejleszteni. Ez azért tud hasznos lenni, mert általánosságban jobban és természetesebben beszélünk, mint írunk, beszédünkben könnyebben megjelenik a „flow” érzése.

Ha úgy érzed, hogy van még mit fejleszteni íráskészségeden, beszélj mentoroddal, kérj segítséget.

Forrás

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük