Kalauz a tudományos kommunikációban
Bemutatjuk az Octopus publikációs platformot

Bemutatjuk az Octopus publikációs platformot

3 perc olvasási idő
Az Octopus több, mint egy hagyományos publikációs platform. Különlegessége abban rejlik, hogy a tudomány ösztönzési rendszerén próbál változtatni.

Az Octopus egy eddig nem ismert módszert kínál a tudományos eredmények disszeminálására. A platform segítségével lehetőségünk van tudományos közlemények publikálására, azok olvasására, böngészhetünk a téma egyéb közleményei között, valamint egyedi fiókot is létrehozhatunk.

Az ilyen kezdeményezések általában a tudományos kutatás jó gyakorlataira vannak hatással, a nyílt hozzáférés maximalizálását tűzik ki célul, valamint a tudomány kulturális aspektusait hivatottak előre lendíteni.

Mi a gond a tudomány jelenlegi ösztönzési rendszerével?

Az olyan tudományos eredmények, amelyek nem folyóiratközlemény formájában jelennek meg, mint pl. a kódok, az adatok, videók, vagy 3D-s objektum szkennelések a tudományos kommunikáció jelenlegi működése szerint nem számítanak jelentős eredménynek, ezért az előállításukra sincs elegendő motiváció. A kutatási folyamat egy bizonyos részét egyáltalán nem osztjuk meg egymással.

A kutatók zöme azonban rendelkezik egy bizonyos mappával, amelyben adatokat tárol, vagy olyan ötleteket, amin egyelőre nem dolgoztak még annyit, hogy eredményre vezessen. Ezeket nem is publikálja a kutató, hiszen a tudományban erre nincs meg a megfelelő igény.

Az Octopus ezt egyszerűen erőforrásveszteségnek tekinti.

Ennek ellensúlyozására az Octopus arra ösztönzi a kutatókat, hogy publikálják a kutatásaik kisebb összetevőit is, melyek lehetőséget adnak azok belső megítélésére. Az ilyen kisebb összetevők megosztásakor megállapíthatjuk, mennyire jól átgondolt az alapötlet, vagy például azt is véleményezhetjük, hogy hogyan gyűjtötték és elemezték az adatokat. Lényegében tehát a kutatók számára egy olyan lehetőséget biztosít a platform, ahol megoszthatják a legjobb ötleteiket és a kutatások kisebb darabkáit, hiába nem rendelkeznek az áhított konklúzióval.

Az Octopuson önállóan publikálható egy kutatási kérdés vagy egy hipotézis, egy elemzés, sőt, akár egy hagyományos módon publikált kutatási eredmény hétköznapokban történő alkalmazása is. A platform emellett előtérbe helyezi a szöveges publikációkon túl az egyéb digitális formátumokat is, például képeket és videókat, hiszen manapság már éppen olyan egyszerű ezeket is megosztani, mint a hagyományos szöveget.

Na és a peer review?

Természetesen minden tudományos publikáció esetében, legyen az a tudományos kommunikáció hagyományos, kereskedelmi formája vagy a modern publikációs platformok out-of-the-box elgondolásai, a szakmai ellenőrzés elengedhetetlen, bármiről is legyen szó. Az Octopus publikációs platform nyílt lektorálással dolgozik, melyet a publikálást követően végez el.

Nézd meg te is: https://www.octopus.ac/

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük