Kalauz a tudományos kommunikációban
Budapesten konferenciáztunk – EOSC Regional Event

Budapesten konferenciáztunk – EOSC Regional Event

2 perc olvasási idő
Embedding EOSC in Southeast Europe: A rendezvény fő üzenete az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés délkelet-európai elmélyítése volt.

Korábban már többször említettük a NI4OS-Europe projektet, amely az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés (European Open Science Cloud, EOSC) egyik legfőbb támogatója. A projekt nemrég szervezte meg az EOSC Regional Event című rendezvényét, amelyen csaknem 120-an vettek részt.

A rendezvény célközönsége főleg kutatási infrastruktúrafejlesztéssel foglalkozó szakemberekből állt, emellett pedig a nyílt tudomány támogatói közül is szép számmal jelentek meg az eseményen.

Jeles alkalmak

Dr. Ognjen Prnjat, NI4OS-Europe Project Coordinator (photo by: Andreas Athenodorou)

A konferencia elsősorban a Budapest Open Access Initiative (BOAI) 20 évfordulóját ünnepelte, amely a tudományos irodalomhoz való nyílt hozzáférés elveit támogatja. A második jeles alkalom a regionális e-infrastruktúra projekt szintén 20. évfordulója, a SEEREN kezdete, amely egy gyümölcsöző együttműködés Délkelet-Európában.

A szeptember 28-29. között megrendezett konferencia bemutatta a NI4OS-Europe projekt eddig elért eredményeit, a vendégek megismerkedhettek a partnerországokban létrejött Nemzeti Nyílt Tudományos Kezdeményezések – NOSCI-k – helyzetével is, valamint hallhattak a már on-boardolt szolgáltatásokról is.

Tudományos szekció

A NI4OS-Europe pályázat az idei évben egy pályázatot hirdetett, melynek keretein belül számos olyan forráshoz nyerhettek hozzáférést a pályázók, amelyek segítségével magasabb szintre emelhetik a kutatásaikat. A pályázatok közül jópárat beválogattak, a résztvevők pedig megismerkedhettek a különböző tudományterületek innovatív kutatásaival a konferencia tudományos szekciójában.

A projekt képviselői fontosnak tartották, hogy a régió kutatói is magas számban képviseltethessék magukat a konferencián, hiszen ők azok, akik valós tapasztalattal rendelkeznek az EOSC szolgáltatásait illetően.

A rendezvénynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem biztosította a helyszínt.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük