Kalauz a tudományos kommunikációban
Az eLife a pre-printekre helyezi a hangsúlyt

Az eLife a pre-printekre helyezi a hangsúlyt

2 perc olvasási idő

Az eLife egy nyílt hozzáférésű, lektorált tudományos folyóirat, többnyire orvosbiológiai és élettudományi közleményeket publikál. A napokban jelentette be a szerkesztőbizottság, hogy ezentúl sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a pre-printek szerepére.

Miképp teszik ezt?

Múlt évben, az eLife olyan kéziratok lektorálásába kezdett, amelyek már korábban elérhetők voltak különböző pre-print szervereken. A review-kat nyilvánossá tették a bioRxiv és a medRxiv felületein, az elmúlt időszakban csaknem 2200 közleményt töltöttek fel. A kéziratokkal kapcsolatos meglátások értékes információkkal szolgálnak a terület szakértőinek, valamint bárkinek, aki a fontosnak találja a tudományos eredmények megosztását, vagy esetleg javítani szeretné az ezzel kapcsolatos készségeit.

A szerkesztőbizottság szerint a kéziratok ilyen módú feldolgozása és a javaslatok nyilvános megosztása sokkal hatékonyabb, mint a tudományos publikálás bevált módszere, melynek értelmében egy folyóirat vagy elfogadja az adott cikket közlésre, vagy visszautasítja azt. Az eLife a jövőben minden cikket lektorálni fog, amit beküldenek a folyóirathoz, és a javaslatokkal együtt tervezi azokat közzétenni.

„Reviewed Pre-print”: A folyóiratcikkek legújabb típusa

A folyóirat minden lektorált kéziratot Reviewed Pre-printként fog közzétenni, ezzel pedig mérföldkő elé helyezi a tudományt. A lektorált kéziratok a tudományos közlemények legújabb típusa lesz – legalábbis az eLife szerkesztőbizottsága bízik benne, hogy új trendet teremt a tudományos kommunikációban. Úgy gondolják, az új gyakorlat több, mint a peer review folyamat optimalizálása. A folyamataikat oly módon változtatják meg, amely nem egy szimpla döntéshez vezet arról, hogy végül elfogadják-e a cikket közlésre. A változtatással közelebb hozzák a szerzői autonómiát a tudományos kommunikáció működéséhez, valamint gondoskodnak arról, hogy az eredmények minősége kerüljön fókuszba ahelyett, hogy a közlemény melyik folyóiratban jelenik meg.

Tulajdonképpen a nyílt tudomány egyik legfontosabb aspektusa a tudomány értékelésének megreformálása, az eLife pedig januártól aktív szereplője lesz a tudományos kommunikációs trendek megváltoztatásában.

További részletek az eLife cikkében.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük