Kalauz a tudományos kommunikációban
Változások a Web of Science szerzői/kutatói profilokban avagy a Publons megszűnése

Változások a Web of Science szerzői/kutatói profilokban avagy a Publons megszűnése

3 perc olvasási idő

Az egyetemek és kutatóintézetek különféle nyilvános profilok segítségével igyekeznek láthatóbbá és azonosíthatóbbá tenni kutatóik munkásságát és eredményeiket. A szerzői profilok ezen felül hasznosak a belső információs rendszerek ellenőrzött és hitelesített információkkal való feltöltésekor, legyen szó tudományos publikációról, idézetről, szakértői értékelésről, szerkesztői munkáról vagy a kutatói identitás erősítéséről és a hatás méréséről.

A világszerte több, mint 9000 intézmény és több millió kutató által használt Web of Science platformon az elmúlt időszakban a közösségi visszajelzésekre építve zajlottak fontos fejlesztések a kutatói munkásság széleskörű bemutatása érdekében.

2021-ben megújult a WoS keresőfelülete, a kezdőoldalon külön kereshetünk a kutatók adataira, illetve egyetlen fiók létrehozásával elérhetővé vált több kutatási eszköz: Web of Science, InCites, EndNote, Publons, EndNote Click, Master Journal List, MyRA (mobilra), Cortellis, Derwent Innovations.

A Publons és a ResearcherID legjobb funkcióinak integrációjával, együttműködésével, további új funkciók beépítésével, illetve kevésbé használt funkciók kivezetésével a Web of Science kutatói profiljai magasabb szintre léptek.

A Publons, – amelynek termékei és szolgáltatásai 2017-től a Clarivate alatt nőttek és erősödtek globális szakértői értékelési profillá –, 2022. augusztus 18-án megszűnt.

Ettől kezdve egyetlen helyen követhetők és kezelhetők a publikációk, a hivatkozási mutatók, a szakértői értékelések, a folyóiratok szerkesztésével kapcsolatos információk. A kutatók potenciális kutatási együttműködőkre találhatnak és a finanszírozók is könnyebben felfigyelhetnek egy-egy kutató munkáira, kutatási adataira. További előny lehet, hogy a kutatói profil szinkronizálható az ORCID-vel (Lásd korábbi cikkünket! OrcID: ezért fontos, hogy Neked is legyen), automatikus hivatkozási figyelmeztető állítható be a Web of Science Core Collection-ben indexelt publikációkról, és a Web of Science Author Impact Beamplot segítségével vizualizálható egy-egy publikáció, kutatócsoport idézettségi hatása.

A Publons-profilok Web of Science-be migrálása azért történt, hogy a Clarivate két kutatói reprezentánsát (profilok és Web of Science szerzői rekordok) egyesítsék a Clarivate kiemelkedő kutatói platformjává, valamint egyszerűsítsék a kutatási eredményeiket nyomon követő kutatók és adminisztrátorok feladatait. 

A Web of Science mostantól a korábbi Publons-profilok egyetlen hozzáférési és kezelési pontja.  A webofscience.com webhelyről a meglévő Publons- vagy Web of Science-jelentkezési adatok használhatók a bejelentkezéshez és a profil kezeléséhez.

A profilok frissítése ezentúl kizárólag a Web of Science platformon, a bejelentkezést követően történik. A bal oldali fekete zónában található meg a Profile, alatta pedig a frissítési lehetőségek.

Az összes fontos tudnivaló az új Web of Science profilokkal kapcsolatban az alábbi oldalon olvasható: Web of Science Researcher Profiles. További információért érdemes megtekinteni Tóth Szász Enikő magyar nyelvű prezentációját is.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük