Kalauz a tudományos kommunikációban
OrcID: ezért fontos, hogy Neked is legyen

OrcID: ezért fontos, hogy Neked is legyen

2 perc olvasási idő
Az ORCID egyedi identifikációs kódot hoz létre kutatók számára, amely alapján egyszerűbb a szerzők azonosítása.

Gondolkodtál már azon, hogyan tudnád megkülönböztetni alkotói munkádat azoktól a kutatóktól, akiknek hasonló neve van, mint neked? Ha publikációid során K. Nóra néven hivatkozol munkásságodra, hogyan tudod megelőzni, hogy ne egy másik K. Nóra kapjon elismerést érte?

Ahogy egyre inkább beleveted magad a multidiszciplináris kutatásokba, bizonyára tapasztalod, hogy mennyi információt és adatot kell fel- és kitöltened magadról. Vajon hogy lehetne ezt a folyamatot felgyorsítani?

Erre kínál megoldást az ORCID

Az ORCID (Open Research and Contributor Identifier) egy közösség-alapú non-profit kezdeményezés, aminek célja, hogy egyedi identifikációs kódot hoz létre kutatók számára, s mindehhez bárki ingyenesen tud csatlakozni.

Mik az előnyei?

Regisztráció során egy egyedi, 16 számjegyből álló, nemzetközileg általánosan elfogadott szerzői azonosító kódot kapsz. Ez a szám minden kutatói munkádhoz és eredményedhez lesz csatolva, így az elismerést biztosan te kapod érte.

Ahogy egyre többen regisztrálnak az ORCID rendszerébe, úgy lesz egyszerűbb a kód által más kutatókat is beazonosítani. Létrejöttekor olyan kapcsolódó szerveztek is csatlakoztak, mint például az American Physical Society, Elsevier, Thomson Reuters stb. Ez azt jelenti, hogy munkáid során adataidat nem kell egyesével beírni, hiszen pár kattintással átvihetők lesznek azok. A citáció is egyszerűbbé válik, valamint az ORCID-on keresztül át tudod irányítani publikációidat a kívánt adatbázisba vagy repozitóriumba, ami nagyban lecsökkenti munkádat.

Hogyan tudsz regisztrálni?

A regisztrációt az http://www.orcid.org. oldalon tudod elindítani. Ha ezzel kész vagy, kezd el profilodat építeni azzal, hogy affiliációs adatokat, ösztöndíjaidat és szabadalmaidat felveszed a rendszerbe. Így fogod tudni összeszinkronizálni fiókodat olyan rendszerekkel, mint például a ResearcherID  vagy a Scopus.

Habár az ORCID alapjáraton egy teljesen nyilvános platform, ami kutatási munkáidról informál másokat, mégis lehetőséget ad arra, hogy adataid láthatóságát is módosítsd, és csak azt jelenítsd meg, amit szeretnél, hogy mások lássanak belőled.

Összefoglalva, az ORCID egy olyan izgalmas kezdeményezés, amellyel egy globális, integrált kutatói közösséget lehet létrehozni, ahol a kutatók egymást is megtalálva, határokat átívelve tudnak együtt dolgozni.

Nos, mire vársz? Regisztrálj még ma!

Olvass tovább:

Kiemelt kép: Image by storyset on Freepik

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük