Kalauz a tudományos kommunikációban
Egy új szakma a FAIR kutatási adatkezelésért 

Egy új szakma a FAIR kutatási adatkezelésért 

1 perc olvasási idő

A kutatási adatkezelésben nagy változások zajlottak le az elmúlt időszakban, a kutatók egyre több és több kihívással szembesülnek ezen a területen. A mai bejegyzésben egy olyan új szakmát szeretnénk röviden bemutatni nektek, melynek elsődleges feladata, hogy segítsen a kutatóknak eligazodni a kutatási adatkezelés fejlődő világában. 

Adatgazdász, data steward, esetleg valami más? 

Hogy mennyire új szakmáról beszélünk, jól érzékelteti az, hogy a munkakör elnevezése sem egységes a különböző intézményekben, ahol alkalmaznak ilyen szakembert. A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban a data steward, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél az adatgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtárban pedig a kutatási adatfelelős megnevezést használják.    

Az adatgazdászok szerepe az Open Science és a kutatási adatkezelési ökoszisztémában 

A Nyílt Tudományról szóló Nemzeti Állásfoglalásban külön helyett kapott nem csak a hazai kutatási infrastruktúrák jövőbeni fejlesztésének fontossága, hanem az adatgazdászok fontossága is: 

„Kiemelt fontosságú a rendszer hatékony és sikeres működtetéséhez szükséges szakemberek képzése, akkreditált adatkezelési-felelős képzés elindítása.”  

Ha többet szeretnél megtudni az adatgazdászokról, akkor nézd meg a Data steward / adatgazdász: egy új szakma | HRDA webináriumát, ahol Dr. Lencsés Ákos (KIFÜ)  és Száldobágyi Ádám (DEENK) adatgazdászai számolnak be ezen új szakmában szerzett tapasztalataikról.   

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük