Kalauz a tudományos kommunikációban
Ismerd meg az Open Research Europe (ORE) platformját

Ismerd meg az Open Research Europe (ORE) platformját

2 perc olvasási idő

Az Open Research Europe egy nyílt hozzáférésű publikációs platform a Horizont 2020, a Horizont Európa és/vagy az Euratom finanszírozásból származó kutatások közzétételére minden tématerületen. A platform megkönnyíti a kedvezményezettek számára, hogy megfeleljenek finanszírozásuk nyílt hozzáférési feltételeinek, és publikációs helyet kínál a kutatóknak, hogy gyorsan megosszák eredményeiket és meglátásaikat, és elősegítse a nyílt, konstruktív kutatási vitát.

ORE számokban

Az Európai Bizottság nemrégiben megnyitotta a platformot, amely lehetővé teszi az európai partnerségi projektek kutatói számára, hogy publikáljanak az Open Research Europe-on. Az ORE segítségével a kutatók bármilyen, megosztani kívánt kutatást publikálhatnak, ezzel is támogatva a reprodukálhatóságot, az átláthatóságot és a hatást.

Alapvetően egy innovatív publikációs platformról van szó, amely publikálást követő nyílt lektorálást alkalmaz (post publication peer review). Minden cikk és lektori vélemény nyílt hozzáférésű,  CC-BY licenszt kap a platformon. Az ORE átlátható szolgáltatást nyújt mind a szerkesztői folyamatokban, mind a kutatási folyamatokban és minden tudományterületet lefed. Sőt, releváns adatbázisok is listázzák, mint pl. a Scopus.

További információk az Open Research Europe honlapján és a Twitteren is megtalálhatók.

Videó ajánló

Ezenkívül az ERA-NET Cofund ForestValue webináriumot szervezett, ahol Ruth Fisher, az Open Research Europe szerkesztője az Európai Bizottság nyílt tudományos platformjáról beszél. A webinárium teljes felvétele megtekinthető a Youtube-on.

Az ORE platformon megjelent cikkek száma 2022-ben

Hasznos linkek:

Commission publishes expert study on ORE Platform

ORE open to partnership projects

A kiemelt fotó az ORE Twitter oldaláról származik.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük