Kalauz a tudományos kommunikációban
Hogyan keressünk eredményesen szakirodalmat?

Hogyan keressünk eredményesen szakirodalmat?

4 perc olvasási idő

A tudományos kommunikációban lezajlott változások hatására a megfelelő szakirodalom megtalálásának problémája előtérbe került a világ tudós társadalmában. A következőkben abban szeretnénk segíteni, hogy a kutatók megismerjék a teljes cikkekhez vezető alternatív utakat.

Számos ingyenes szolgáltatás segíthet szakirodalmat találni. Ezek egyik része böngészőbe telepíthető kiegészítő, amelyek segítenek a teljes szöveg nyíltan elérhető változatát megtalálni. Másik részük olyan alternatív adatbázisok, amelyeken a keresett szakirodalom nyíltan elérhető változatát tárolják.

Beépülnek a böngésződbe

A Google Scholar adatbázisában kereső ingyenes böngésző kiegészítő, használható Chrome és Firefox böngészőben. A webes keresőmotornak köszönhetően minden tudományterületen használható, egy kattintással kereshető könyv és folyóiratcikk. Ha elérhető, akkor a teljes szöveget is megtalálhatjuk. Megmutatja a cikkek idézettségét. Az “idézőjelre” kattintva a hivatkozáshoz kapunk segítséget.


A legtöbb kiegészítő funkcióval rendelkező, Firefox és Chrome böngészőben telepíthető alkalmazás, ami a Google Scholar, PubMed/PubMed Central, EuropePMC, DOAI.io, Dissem.in adatbázisokban keres. Ingyenesen elérhető teljes folyóiratcikkeket találhatunk a segítségével, ezeket eltérő formátumban tölthetjük le. Különböző metrikai mutatókkal (Google Scholar, Microsoft Academic, Web of Science, Altmetric, stb.) segíti a cikk impaktját megmutatni. Információt szolgáltat a folyóiratról, amiben megjelent a cikk, és segíti a citációt is. Ha engedélyezzük ezt a böngésző kiegészítőt, akkor az illegális forrásokat (pl.:Sci-Hub) nem lehet használni.


Az Unpaywall Firefox és Chrome böngészőben telepíthető kiegészítő, ami DOI alapján keres ingyenesen elérhető folyóiratcikket a közel ötvenezer tartalmat összegző adatbázisban, ezek között találhatunk a nyílt elérést támogató folyóiratokat, intézményi és diszciplináris repozitóriumokat. Lehetővé teszi a folyóiratcikk letöltését. A lakat ikon színváltozása mutatja meg, hogy a cikk arany vagy zöld utas módszerrel van feltöltve.


Alternatív adatbázisok:

A CORE Open Access repozitóriumokat és folyóiratokat gyűjtő adatbázis, amely hozzáférést kíván biztosítani a nyílt tartalmakhoz világszerte. Több mint 11 millió teljes cikket érhetünk el a segítségéve, 131 millió cikk metaadata és 78 millió cikk elérhetősége található meg az adatbázisban.


A PubMed 70 ország csaknem 5000 folyóiratát indexelő, több mint 16 millió rekordot tartalmazó orvostudományi adatbázis. A National Library of Medicine (USA) hozta létre, és tette szabadon hozzáférhetővé.


Az Európai Bizottság támogatásával létrejött az OpenAIRE projekt, ami a nyílt hozzáférést és a nyílt adatok használatát propagálja. A projekt keretében megvalósult a Zenodo adatrepozitórium, aminek a működtetése a CERN feladata. Ide lehetőségünk van 50 GB adatot feltölteni bármilyen tudományos témában. A nyíltan elérhető adatokat bárki letöltheti és a szerző által megadott licenesznek megfelelően akár fel is használhatja a saját céljaira.

Te melyiket használod a leggyakrabban?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük