Kalauz a tudományos kommunikációban
Tudományterületi repozitóriumok

Tudományterületi repozitóriumok

2 perc olvasási idő

Ismerd meg a lehetőségeidet a tudományos munkád megfelelő tárolására. A cél, hogy az eredményeid minél több emberhez eljussanak. Az alábbi archívumokban a publikációid nyíltan hozzáférhetőek lesznek.

A tudományterületi elektronikus archívumok alapvető célja az, hogy összegyűjtse az adott szakterület tudásanyagát. Általában teljes szövegű szakcikkek kerülnek feltöltésre, amelyek így nyíltan elérhetőek lesznek, ugyanakkor a kiadók előírásainak eleget tevő embargó periódus beállítására is van lehetőség. Tudományterületenként változik, hogy a publikációs folyamat mely fázisában töltik fel a szerzők a tanulmányt (pre-print, post-print). Az archiválási lehetőség mellett ezek a repozitóriumok kiinduló pontot adhatnak a kutatóknak abban, hogy releváns információt találjanak az őket érdeklő kérdésekben és segíthetnek tájékozódni az adott tudományterület legújabb felfedezéseiről. Egyes tudományterületeken annyira elterjedt a használatuk, hogy önmagukban is teljes értékű résztvevői a kutatási infrastruktúrának.

Az openDOAR adatbázis 170 tudományterületi repozitóriumot tart számon Európában.

A legjelentősebb tudományterületi repozitóriumok:

  • arXiv: fizika, matematika, informatika
  • CogPrints: kognitív tudományok: pszichológia, idegtudomány, nyelvészet, valamint a számítástudomány, a biológia, a filozófia és más tudományok egyes területei
  • PubMed Central: orvostudomány
  • E-LIS: könyvtár- és információtudomány
  • RePEc: közgazdaságtudomány
  • Social Science Research Network: társadalomtudomány
  • DBLP: informatika
  • Dryad: élettudomány, adatok tárolására is

Hogyan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb repozitóriumot?

  1. Mindig vegyük figyelembe, hogy a támogató szervezet és a kiadó az önarchiválás melyik formáját engedi, a kiadók esetében ezt a SHERPA/RoMEO szolgáltatás használatával tudjuk ellenőrizni.
  2. ROAR (Registry of Open Access Repositories) vagy az openDOAR (Directory of Open Access Repositories) repozitórium keresők segítségével megtalálhatjuk a tudományterületünkön elérhető archívumokat.

Szerintetek kihagytunk valamit?

További hasznos linkek:

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük