Kalauz a tudományos kommunikációban
Presztízs, profit és kalózkodás rejtőzik a tudomány mögött

Presztízs, profit és kalózkodás rejtőzik a tudomány mögött

3 perc olvasási idő

A BBC jelentetett meg egy félórás podcastet még áprilisban, The Great Science Publishing Scandal címmel. Matthew Cobb, a Manchesteri Egyetem zoológus professzora osztja meg tapasztalatait a tudományos publikálás mögött megbúvó világról.

Évszázadokon át a folyóiratokat tekinthettük a tudomány őreinek. Az utóbbi néhány évtizedben ez egyre inkább megkérdőjelezhetővé válik, ahogy a kiadók a nagyobb és nagyobb profitra hajtanak, a célközönségük – tehát a könyvtárak – pedig egyre szűkösebb büdzséből kell, hogy fenntartsák magukat. Idén is számos hírt láthattunk, amelyekben a könyvtárak fontos folyóirat-előfizetéseket mondtak fel, vagy kiadókkal szüntették meg tárgyalásaikat. Ennek hatására a kutatók pedig sok esetben kénytelenek voltak illegális forráshoz fordulni.

A BBC műsorában arról volt szó, hogy hogyan jutott idáig a tudományos iparág, valamint milyen lehetőségeink vannak a krízis megoldására. Egyesek szerint Robert Maxwell nevéhez fűződik a tudományos publikálás iparágában is alkalmazott könyörtelen, de annál inkább jövedelmező üzleti modell. Az ő ötlete volt, hogy a folyóiratokat ne személyeknek értékesítse, hanem intézményeknek, ezáltal sokkal magasabb árat is szabhat ugyanannak a terméknek, főleg nemzetközi piacon.

A podcastben elhangzik a tudományos üzleti modell leegyszerűsített magyarázata.

A folyóiratkiadók a tartalom gyártására a kutatókat használják, ők természetesen a kiadóktól nem kapnak semmiféle honoráriumot a munkájukért. A könyvtáraknak kiszabott előfizetési díjak folyamatosan növekednek, ha pedig megpróbálják felmondani az előfizetési szerződéseket, a már korábban megvásárolt tartalmakhoz is elveszíthetik a hozzáférésüket. Ebben a kontextusban tehát az intézmény csupán bérelte a tartalmat.

Az előfizetéses modellel ellentétben az open access publikálás során a tudós fizet azért, hogy kutatási eredményei bárki számára olvashatók legyenek. Ebben az esetben szintén a kiadóé a haszon. A legtöbb esetben a kutató nyilván nem a saját jövedelmét használja fel erre a célra, a közlési díjat általában pályázati pénzekből fedezik.

Cobb szerint a helyzetre nincs egyszerű megoldás. Ha van is ötlet, hamar kiderül, hogy a megvalósítása rendkívül bonyolult. A podcastben azt javasolja, hogy a hozzáállásunkat kell megváltoztatnunk a kutatási eredmények közlésével kapcsolatban. Ahelyett, hogy a presztízs folyóiratok cikkeit keresnénk, nyitott szemmel kell járnunk és a kutatások valós eredményeit kell értékelnünk függetlenül attól, hogy miképp van prezentálva.

A BBC podcastjét korlátozott ideig meghallgathatod itt.

Ide vág

A tavalyi évben született egy dokumentumfilm is ebben a témában. A Paywall: The Business of Scholarship megtekinthető ingyenesen online, akár magyar felirattal is. A dokumentumfilm egyfajta interjúgyűjtemény, amelyben több perspektívából is megismerhetjük a tudományos publikálás nyers valóságát. Az egyórás film hátborzongató számadatokkal szembesít minket, a megszólaltatott kutatók, könyvtárosok és folyóiratszerkesztők pedig saját tapasztalataikat osztják meg velünk.

Érdemes belenézni/belehallgatni a fenti műsorokba, ha érdekel, milyen lábakon áll a tudományos rendszer, aminek Te is része vagy.


Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük