Kalauz a tudományos kommunikációban
A Taylor&Francis lett az F1000 Research új tulajdonosa

A Taylor&Francis lett az F1000 Research új tulajdonosa

4 perc olvasási idő

Tulajdonosváltás történt a brit F1000 Research tudományos publikációs platformnál, a büszke új tulajdonos a Taylor&Francis tudományos folyóiratkiadó lett. A cég két legfőbb szolgáltatását, az F1000 Research Prime-ot, – ahol tudományos közleményeket kereshetünk – és az F1000 Research Workspace-t, – az F1000 továbbfejlesztett hivatkozáskezelőjét – nem érinti az adásvételi tevékenység, értük továbbra is az eredeti tulaj, Vitek Tracz felel.

Az F1000 Researchről

Az F1000 Research 2013-ban indította el a világ első tudományos publikációs platformját, amely közvetlen szolgáltatásokat kínál nemcsak a finanszírozóknak, hanem egyes intézményeknek is, köztük a Wellcome-mal, a Bill & Melinda Gates Foundationnel és az Emerald Publishinggel.

A publikációs platform segítségével a szerzők maguk dönthetnek arról, milyen adatokat és eredményeket kívánnak közzétenni. Egy közlemény megjelenése rendkívül gyors, akár 5 nap alatt publikálhatók a kutatási eredmények. Egy átlagos folyóiratkiadó esetében ez hosszú hónapokba is telhet. Az F1000 Research módszere alapjaiban változtatja meg, hogy miként értékeljük a kutatások minőségét, valamint a kutatók munkáját.

A publikációs platform megteremtette a tudományos kollaboráció színterét, lehetőséget kínál kutatási adatok megosztására, átlátható hálózatot hozott létre az egyes kutatási eredmények összekapcsolása által.

Vitek Tracz neve ugyancsak jelentős az Open Science berkein belül. Talán nem is tudjátok, de az open access kiadó, a BioMed Central alapítása is Tracz nevéhez köthető. Annak idején a cégtulajdonos megfogadta, hogy csak olyan szervezetnek hajlandó eladni az F1000 Researcht, amelyről meggyőződése, hogy nemcsak a jövőképe illeszkedik a kutatói platforméhoz, de idővel a teljes iparág átalakításában is hajlandó szerepet vállalni. Úgy tűnik, a Taylor&Francisben megtalálta, amit keresett. Az F1000 vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója is úgy nyilatkozott, izgatottan várják a következő fejezetet a platform életében.

A 40 dolgozót számláló vállalat székhelye a tulajdonosváltást követően továbbra is Londonban marad, ahol függetlenül működhet, miközben kulcsfontosságú szerepet tölt majd be a Taylor&Francis nyílt kutatási gyakorlatában, valamint nagyban hozzájárul a Plan S törekvéseihez.

Megváltozott szemlélet

Az elmúlt hét évben gyökeresen megváltozott a tudományos eredmények közzététele felé irányuló szemléletmód. A 2012. nyarán indított béta-fázisban az F1000 képviselői megdöbbenve konstatálták, hogy kötelező nyílt adatmegosztási irányelvek jóformán nem léteztek az iparágban. – derül ki Rebecca Lawrence ügyvezető bejegyzéséből. Az F1000 Research tehát úttörő volt a nyílt hozzáférésre való áttérésben, továbbá egy átlátható peer review rendszer megalkotásában.

A tudományos kommunikáció átalakulásában a peer review új gyakorlatai és a nyílt adatkezelési szabályok bevezetése mellett nagy jelentőséggel bírt a pre-printek szerepe is. A fizika és a matematika területén a pre-printek közzététele már régóta alapvető lépés, biológiai tudományterületen a bioRxiv csak 2013 végétől él. Ezek mind számottevő változást hoztak a tradícionális publikációs modellben, a kutatók részéről pedig előfordult, hogy ellenállást tanúsítottak a változást illetően. Az F1000 Research a tudományos kommunikáció megreformálását egy lépésben kívánja elérni, ahelyett hogy kisebb lépésekben haladna. Ahogy az alapító fogalmaz:

Ha le fogsz esni a lóról, győződj meg róla, hogy egy jó nagy lovat választottál!

Vitek Tracz

Természetesen 2020-ban már sem a pre-print szerverek, sem a nyílt adatkezelési politika vagy az open peer review gyakorlata nem tűnik radikális újdonságnak.

A jövőben is nagyban gondolkodni

Az F1000 Research céljául tűzte ki, hogy a továbbiakban tevékenységét kiterjessze a fizika tudományterületére, a bölcsésztudományokra és a társadalomtudományokra is. A szolgáltatásaikat a megszokott módon, magas minőségben igyekeznek folytatni és ehhez úgy vélik, a Taylor&Francisben nagyszerű partnerre leltek.

Mit gondolsz? Kutatóként érzékelhető lesz a tulajdonosváltás?

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük