Kalauz a tudományos kommunikációban
200.000$ a kutatási adatokkal kapcsolatos igények felmérésére

200.000$ a kutatási adatokkal kapcsolatos igények felmérésére

2 perc olvasási idő

Ezen a blogon már többször foglalkoztunk azzal, hogy a tudományos kommunikáció, ami hagyományosan publikáció-orientált, mekkora változásokon ment keresztül az utóbbi években. Ehhez kapcsolódóan számtalan cikket szenteltünk annak, hogy bemutassuk, a kutatásokhoz kapcsolódó adatok publikálásának fontosságát. Ez egy nagyon megosztó mégis egyre többször napirendre kerülő témája a teljes kutatási ökoszisztémának.

Annak ellenére, hogy az adatok közzététele kulcsfontosságú eleme a kutatások megismételhetőségének és validálásának, az akadémiai rendszer egyáltalán nem ösztönzi erre a kutatókat. Nincs kialakult szisztéma, amely megfelelően honorálná és motiválná a kutatókat, hogy kutatási adataikat, ha csak metaadat szinten is, de elérhetővé tegyék mások számára. 

A változás első lépései

Először is fel kell mérni, hogy a kutatók eddig milyen szokásokat alakítottak ki az adatok publikálására, újrafelhasználására és hivatkozására. Az Alfred P. Sloan Foundation úgy döntött, hogy közel 200 ezer dollárral támogatja ezt a célt. Ezzel az összeggel két posztdoktoriján dolgozó kutató Stefanie Haustein és Isabella Peters munkáját finanszírozza meg az alapítvány.

Kutatásukkal csatlakoznak a Make Data Count (MDC) csapat eddigi munkásságához. Az MDC projekt célja, hogy a kutatási adatok a publikációkhoz hasonló, fontos és elismert eredménye legyen a kutatásoknak.

Stefanie Haustein, aki a ScholCommLab társszerkesztője, így nyilatkozott a projektről:

“Sok kutatásra van szükség, de remélem, hogy az MDC-vel közösen ez a projekt valódi különbséget fog tenni abban, hogy a tudományos közösség hogyan értékeli a nyílt adatokat.”

Forrás: ScholCommLab

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük