Kalauz a tudományos kommunikációban
Mindenki FAIR módon szeretne játszani, de mit is jelent ez valójában?

Mindenki FAIR módon szeretne játszani, de mit is jelent ez valójában?

2 perc olvasási idő

A FAIR elvek szerinti adatkezelés egyre gyakrabban kerül elő, amikor a tudományos adatok megosztásáról esik szó akadémiai környezetben. A világhálón is megannyi írást, blogot, videót és egyebet találhatunk a témáról, amelyek megpróbálják elmagyarázni a kutatóknak, hogy mik a FAIR alapelvek és hogy hogyan értelmezzük őket. 

Ezeknek az anyagoknak a fő problémája az, hogy a gyakorlatban nem sokat segít a kutatóknak abban, miképp tudnák implementálni a FAIR elveket és ajánlásokat a saját munkájukban.

A mai blogposztban szeretnénk egy olyan honlapot a figyelmetekbe ajánlani, amely nagyon jól összeszedi és ismerteti a FAIR alapelveket, bemutatja az összes fontos aspektusát a kutatási adatkezelésnek és segíti ezek gyakorlati oldalát is elsajátítani.

Melyik ez a honlap?

A How to FAIR website, amelyet a Danish National Forum for Research Data Management kollektíva hozott létre. 

Mint írják: Ez a weboldal mindenkinek szól, akinek útmutatásra van szüksége:

  • A FAIR elvek gyakorlati alkalmazásában
  • Adatkezelési terv készítésében
  • A kutatási projekt eredményeinek disszeminálásában

Hogyan segíti ezeket?

Az elméleti tudás összegyűjtése mellett nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy megkeressenek olyan kutatókat, akik a saját területükön már tudatosan alkalmazzák ezeket a módszereket. Így a saját munkájukról és tapasztalataikról tudtak beszámolni a velük készített interjúk során.

További segítség, hogy a három legfontosabb témából – a kvalitataív, a kvantitatív és a személyes adatok kezelésének témaköréből – készítettek kvízkérdéseket, amelyekben azt kell eldöntenünk, hogy a kutató döntése mennyire volt FAIR az adott probléma megoldása során.

Hogy a kvízkérdések mennyire egyszerűek vagy nehezek, azt mindenki döntse el maga!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük