Kalauz a tudományos kommunikációban
Tudománynépszerűsítő podcastet indított a Debreceni Egyetem könyvtára

Tudománynépszerűsítő podcastet indított a Debreceni Egyetem könyvtára

5 perc olvasási idő
Tudományos ismeretterjesztő podcast műsort indított a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár. A műsor az AudMax nevet kapta, az egyetem főépületében található Auditorium Maximum után.  

“Azért választottuk névnek az egyetem egyik legismertebb terét, mert szimbolizálja a műsorunk célkitűzéseit: széles közönségnek szeretnénk érdekesen bemutatni az egyetemen folyó tudományos munkát, emellett erősíteni kívánjuk az intézmény harmadik missziós tevékenységét” – mondta a hirek.unideb.hu-nak Karácsony Gyöngyi. A DEENK főigazgatója hozzátette: az egyetemi könyvtár mindig is összekötő szerepet töltött be a különböző tudományágak, karok és szervezeti egységek között – ugyanígy szeretné összekötni ez a műsor is intézményünk távoli, vagy közelebbi pontjait.”  

A podcastek műfaja talán a rádióműsorokhoz áll a legközelebb. Az audió epizódok szezonokba rendeződnek és így állnak össze egy egésszé.  

“A podcasteket kifejezetten hasznos hallgatni más tevékenységek közben úgymint a futás, kertészkedés, utazás és házimunka – foglalta össze a műsor elindulásának ötletét Petró Leonárd. A DEENK közönségkapcsolati főigazgató-helyettese hozzátette: “A most indult műsor feladata a tudomány népszerűsítése mellett, hogy bemutassa az egyetemünk hagyományait, hétköznapjait vagy akár a hallgatói-, kutatói életet az intézmény falai között. 

Az AudMax névre hallgató program négy epizódon keresztül jár körbe egy témát, több tudományterületet érintve, egyetemi közösségeket bevonva. A műsor a könyvtár korábbi kezdeményezéséhez kapcsolódott: a hallgatóknak szánt, segítő köteteket kiállító Könyvpatika aktuális témáit dolgozza fel. 

Az első fejezetünk epizódjaiban a pszichológia, a filozófia- és a fizikatudomány segítségével járjuk körbe az idő nagy kérdéseit 

mondta el az instantscience.hu-nak Mikos Ákos, a műsor szerkesztője, a DEENK kommunikációs munkatársa.   

Az AudMax első fejezetében így segítséget nyújtott Dr. Szabó István, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézet intézetigazgatója, Búzás-Katona Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának pszichológusa és Tánczos Péter, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézetének adjunktusa. Emellett a műsor elkészítésében szakmai segítséget nyújtott az FM90 Campus Rádió is. 

A szerkesztők nem állnak meg, előkészítenek egy extra epizódot, amely könyvtárszakmai kérdésekkel foglalkozik, majd még ebben az évben érkezik a tudománynépszerűsítő sorozat második fejezete, amelyben egy újabb aktuális témát dolgoznak fel. 

Az AudMax első, időről szóló fejezetét és az ezt követő friss részeket meghallgathatod a népszerű podcast lejátszókon, a Spotify-on, a YouTube lejátszóján, vagy összegyűjtve a könyvtár honlapján

Hallgass bele!

Első epizód:

Második epizód:

Harmadik epizód:

Negyedik epizód:


Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük