Kalauz a tudományos kommunikációban
Így éld túl a PhD-d

Így éld túl a PhD-d

6 perc olvasási idő

Aki arra az útra lép, melynek végén doktori címet szerez, annak rendkívül fontos, hogy érezze, nincs egyedül. Számos blogger osztja meg a tapasztalatait a PhD képzése alatt és igyekszik minél több sorstárssal felvenni a kapcsolatot. Így tett a thoughtsofaphd.com szerzője is, 7 tippet gyűjtött össze a PhD-s évek átvészelésére.

1. Legyen, aki támogat

Bármibe is vágod a fejszéd, szükséged van támogatókra. A doktori cím megszerzése nem megy egyik napról a másikra, az évek során pedig szükséged lesz olyan emberekre, akik melletted állnak, ha akadályokba ütközöl.

Egy garantált: lesznek akadályok. A PhD alatt olyan próbákat kell kiállnod, amire nem is gondolnál.

A kívülállók körében népszerű elképzelés, hogy ez a néhány év arról szól, hogy a tudományterületről tanulsz és az általad választott témában kutatsz. De akik belevágtak, azt is tudják, hogy nem csupán ennyiről szól. Érzelmileg is megterhelő ez az időszak és gyakran próbára teszi a hallgatók arra vonatkozó képességét, hogy miképp állják meg a helyüket szenzitív interperszonális szituációkban. A képzésnek tehát jelentős része a személyiségfejlődés is, melynek folyamata ugyancsak megterhelő tud lenni.

A kutatás során bátran támaszkodj a felsőbb évesekre, akik több tapasztalattal rendelkeznek. Valami nem sikerült a kísérletben? Oszd meg velük az adataid, hátha lesz néhány ötletük.

Emellett kulcsfontosságú a szakmai kapcsolatok építése. Nagyszerű tanulási lehetőség olyan emberekkel beszélgetni, akik tapasztaltak a területen. Ha hiszed, ha nem, tőlük többet tanulhatsz egy-egy eszmecserével, mint tudományos folyóiratcikkek éjszakába nyúló, magányos elemzésével.

Támaszkodj a családodra. Nagy segítség, ha otthon megértik – vagy legalábbis megpróbálják megérteni –, mennyire embert próbáló az, amit csinálsz. Sajnos ez ritka ajándék, sokan nem fogják megérteni. Előfordul, hogy megbélyegeznek azért, mert “még mindig tanulsz.” A sorstársak tanácsa az, hogy az ilyen emberekkel meg kell tartani a távolságot, nem engedheted meg magadnak azt, hogy a negativitásukkal hátráltassanak. Doktorandusz hallgatóként rendkívül értékes az időd, nem mindegy, kivel töltöd!


2. Próbálkozz, vallj kudarcot, majd vallj kudarcot újra

Forrás: IFLScience

Csak másképp. Abban biztos lehetsz, hogy a PhD-d alatt megszokod a kudarcot. Nem engedheted meg magadnak, hogy a sikertelenség eltántorítson: hiszen a jó tudós és a nagy tudós között az a különbség, hogy miképp kezelik azt, ha elbuknak.

Ha egy kísérlet nem vezet eredményre, természetes, ha elcsüggedsz. Van, hogy nagyon sokat dolgozol rajta és mégsem sikerül. Próbáld meg minden sikertelen kísérletben megtalálni a pozitívat és a tanulságot.

A sikertelen kísérlet után:
  1. Gondold végig, mit tanultál belőle.
  2. Próbáld újra felvázolni és újra megtervezni a kísérletet.
  3. Tarts szünetet!

3. Éld az életed

A tudományos munkádon kívül is. A kutatásod lesz a legmeghatározóbb része ennek a néhány évnek, de azért ne felejtsd el a magánéleted sem. Ha valami iránt igazi szenvedéllyel fordulsz, könnyű megfeledkezni az élet más területeiről.

Ha épp túl vagy egy határidőn, menj el edzeni, olvass el egy könyvet, menj el moziba, vagy találkozz a barátaiddal!


4. Figyelj a lelki egyensúlyra

Mentális egészségügyi krízisről beszélhetünk a PhD hallgatók körében, ami nem meglepő. A hallgatók túlhajszoltak és alulértékeltek, gyakran egyenlőtlenség, nepotizmus és elfogultság áldozatai, nem véletlen tehát a stressz és a mentális megterhelés a körükben.

Tipp: Legalább heti háromszor csinálj valamit a lelki egyensúlyodért. Priorizáld a mentális egészséged, hiszen a képzés alatt az ép elme olyan, mint az autóversenyző versenyautója. Feltétlenül szükséges. Például: menj a természetbe, sétálj, kerékpározz, olvass szórakoztató irodalmat, vacsorázz a barátaiddal, vagy kezdj el jógázni. Ezek mind hasznos eszközök a stresszkezelésben.


5. Tanulj meg nemet mondani

A témavezetőd lehet, hogy irreális kihívásokat támaszt eléd, egészen addig, ameddig te ebben együttműködsz vele. Lesz egy határ, ahol meg kell tanulnod nemet mondani. Természetesen minden vezető egy tökéletes hallgatóra vágyik, aki nem ismeri az olyan kifejezéseket, mint a “nem”, “több idő kell”, vagy a “képtelen vagyok rá”.

Azonban nem aludni és étkezéseket kihagyni a tudományért nem válhat rendszeressé. Gondoskodnod kell magadról annak érdekében, hogy a kutatásban is meg tudd állni a helyed.


6. Tudd, mennyit érsz

PhD hallgatóként nem csupán egy tanítvány vagy. Fegyelmezett, logikus és kritikus gondolkodású kutató, problémamegoldó, aki képes a kísérletek végrehajtására. Az eszköztáradban ott van a kreatív írás, a hatékony kommunikáció és a jó prezentációs készség is. Emellett hallgató is vagy, de sokkal több annál.

A témavezető és a hallgató közötti kapcsolat kölcsönös tiszteletet feltételez. Még ha nincs is szóban kimondva, a témavezetődnek is szüksége van rád és a munkádra, nem csak fordítva. Szorgalmas hallgatót nehéz találni, pont úgy, mint megfelelő témavezetőt.


7. Bízz a folyamatban

Számos nemzetközi képzés keretein belül, tanfolyamokon, tréningeken mantrázzák a trénerek: TRUST THE PROCESS. Ha kételkedsz, nem érted, nem látod a végét, ne add fel, bízz a folyamatban, eredményes lesz.

A folyamatba vetett bizalom azt jelenti, hogy hiszed, pont ott vagy, ahol lenned kell, azt teszed, amit épp tenned kell és azt érzed, amit érezned kell az adott pillanatban. Lesznek jó és rossz napok a képzés során, amelyek végül eljuttatnak a célig. A végén teljesen más ember leszel, mint mikor elkezdted. Higgy a folyamatban, egy nap majd a doktori címed köszönheted neki.


További hasznos tippekért és morális támogatásért látogass el a thoughtsofaphd.com blogra!

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük