Kalauz a tudományos kommunikációban
Végeztél a PhD-val? Itt van 6 lehetőség, amit számításba vehetsz!

Végeztél a PhD-val? Itt van 6 lehetőség, amit számításba vehetsz!

5 perc olvasási idő

Életed egyik legnehezebb időszakán vagy túl. A kudarcok, a pofonok jöttek és mentek az elmúlt néhány évben, de végre vége, az általad választott tudományterület doktora lettél. Na de hova tovább?

Nem könnyű döntést hozni a jövőről, főleg ha éveket szenteltél a PhD-nak. A sikeres karrier sokféleképpen elérhető, például publikálhatsz többet, vagy kipróbálhatod magad egy másik projektben, akár egy új kutatóintézethez is átigazolhatsz. A lehetőségek tárházában figyelembe kell venni azt is, hogy előfordulhat, leginkább arra van szükséged, hogy szünetet tarts a tudományos tevékenységedben.

A Nature Index 5 kutató tapasztalatait vette számba, a cikk tanulságait pedig az alábbiakban bontjuk ki.

1. Folytathatod azt a projektet, amit imádsz

Az egyik legfontosabb dolog a tudományban, hogy szeresd művelni. Ugyanakkor nem minden esetben a leghatékonyabb lépés az imádott projektet választani, hiszen felmerül a finanszírozás kérdése, továbbá nem biztos, hogy elég kolléga csatlakozik a csapatodhoz.

Érdemes kiegyenlíteni a szenvedély és a hatékonyság mérlegét – javasolja Marguerite Evans-Galea, ausztrál genetikus. Ehhez vedd fontolóra, hogy párhuzamosan veszel részt két projektben. Külön jó, ha a projektek egyébként szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Most, hogy nem vagy egy szervezett PhD program résztvevője, melynek keretein belül megkapnád a megfelelő támogatást a szeretett kutatásodhoz, másképp kell tekintened a jövőre. Vajon találsz megfelelő együttműködőket a kutatás folytatásához?

2. Átigazolhatsz

Az új környezet, az új emberekhez való alkalmazkodás és a más, speciális elvárásoknak való megfelelés mind hozzájárulnak a személyiségfejlődéshez, továbbá a karriered előmozdításában sem hátrány, ha több tapasztalatod van. Nem biztos, hogy az első jelentkezésedre pozitív visszajelzést fogsz kapni. Viszont ha mégis sikerül egy másik kutatóintézetnél megkaparintani egy pozíciót, jelentős hatást gyakorolhat a tudományos karrieredre.

Gondolj csak arra, hogy jó eséllyel az intézmény nem a szülővárosodban lesz, így költöznöd is kell – akár egy másik országba. Az átigazolás nem csak új tapasztalatokkal gazdagíthat, de a tudományban sokat jelenthet, ha minél több kutatótársad ismered meg. Vegyük számításba, hogy az idei év a pandémia miatt nem a legjobb időszak arra, hogy meglépj egy ilyen döntést.

3. Újrakezdheted

Gondolkoztál már azon, hogy teljesen más területen próbáld ki magad? Ez természetesen azzal jár, hogy a ranglétra legalján kezdd újra a karriered, egy olyan területen, ahol még nincs tapasztalatod. Nyilván tudományos keretek között fogsz maradni, hiszen nem a semmiért dolgoztál. Esetleg van ötleted egy új kutatásra?

Akik ezt az utat választották, pozitív tapasztalatokról számoltak be. Egy új terület kipróbálásával lehetőséget adhatsz magadnak arra, hogy a választott témában jártas legkreatívabb embereket ismerhesd meg – ez pedig előremozdíthatja a karriered. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen jellegű drasztikus lépéshez kell az a bizonyos merész személyiségtípus, akikre jellemző az effajta életvezetési stílus. Akik nem félnek ilyen döntést hozni, valószínűleg teljesen másképp tekintenek a világra, mint azok, akik fontossági sorrendjében kiemelt szerepet kap a biztonság.

Ijesztő lehet belegondolni abba, hogy újra a startvonalhoz állj, és újra megdolgozz az elismerésért. Viszont a korábbi tapasztalataidat ötvözheted az új kutatással, és ezzel valami igazán innovatív eredményeid lehetnek.

Felkészültél arra, hogy újra a ranglétra legaljára kerülj? Van elég olyan ember a környezetedben, akik támogatnak, ha akadályokba ütközöl?

4. Fókuszálhatsz a publikációidra

A tudományos közlemények a kutatói karrierben fontosak ugyan, de ez nem csak a számokról szól. A tudományban óriási a nemzetközi szintű verseny, viszont a mennyiségnél sokkal fontosabb a kutatások minősége. A tudomány arról szól, hogy nyomot hagyj a világban.

Olvass sokat, mélyítsd el a tudásodat és szélesítsd ki az ismereteidet. Ettől jobb tudós és hatékonyabb író leszel.

Nem számolhatsz be áttörő eredményekről minden egyes tanulmányodban, de fiatal kutatóként törekedned kell arra, hogy egy átlagos írásból valami jobbat csinálj.

5. Irány a versenyszféra?

A PhD nem kevés előnyt jelenthet, ha a versenszférában szeretnél elhelyezkedni. Nézz körül, milyen vállalatoknál lenne hasznos a tudományos háttered, hiszen értékes kvalifikációként tekintenek az akadémiai szakértelemre.

Viszont eltérő módon értelmezik, mint a tudományos szervezetek. Számos vállalat a kommunikációs készséget és a csapatmunkára való hajlamot többre tartja, mint az egyéni teljesítményt.

A jó kapcsolatok kiépítése kulcsfontosságú lehet egy jó állás megkaparintásában. Ügyes stratégia a LinkedIn segítségével információt szerezni a kiszemelt vállaltok networking eseményeiről és a céggel történő kapcsolatfelvétel után akár el is látogatni egy-kettőre.

6. Tarts szünetet, de azért ápold a kapcsolataidat

Ha egyelőre nem vagy kész döntést hozni a kérdésben, a legjobb lehet az, ha tartasz egy kis szünetet. Ez külön hasznos lehet abban az esetben, ha épp egy kézirat előkészítését végzed.

Vegyük figyelembe, hogy ha a szünet mellett döntesz, az nem jelenti azt, hogy vakációzhatsz. Vállalj részmunkaidős állást, publikálj, vedd egy kicsit szellősebbre a teendőket, de ne tétlenkedj!

Érdemes egy-két konferenciát is bevállalni, pótolni az elmaradásokat, sőt, akár egy tudományos blogot is indíthatsz.

Lehet, hogy nem vagy kész a PhD után azonnal egy új, stresszes környezetbe beleugrani és ezzel nincs is semmi baj. Enged meg magadnak, hogy egy rövid ideig a magad ura légy és a saját tempódban fejleszd a tudományos karriered.


Ugyanakkor a jelenlegi bizonytalan időket figyelembe véve korlátozottabbak a lehetőségek. Előfordulhat, hogy nincs meg az a luxus, hogy 5-6 lehetőség közül válassz és inkább a biztonságot kell előtérbe helyezned. Érdemes ezt is figyelembe venni a jövő tervezése közben.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük