Kalauz a tudományos kommunikációban
Röviden az EOSC-ról

Röviden az EOSC-ról

3 perc olvasási idő

Itt az instantscience.hu-n már többször említettük az Európai Nyílt Tudományos Együttműködést, – röviden az EOSC-ot –, azonban sok esetben még nekünk is nehézséget okoz röviden, közérthetően összefoglalni, mit is takar ez a kezdeményezés. A European Open Science Cloudra gondolva valószínűleg a legtöbbeteknek egy felhőszolgáltatás ugrik be, ahol a kutatásainkkal kapcsolatos anyagokat tárolhatjuk. Ez tulajdonképpen így is van, szerencsére viszont az EOSC ennél sokkal többet nyújt.

Az EOSC által egy európai virtuális környezet jön létre a kutatás számára, amely lehetővé teszi az adatok tárolását, kezelését, elemzését és újrafelhasználását kutatási, innovációs és oktatási célra.

Az elképzelés szerint a szolgáltatás nyílt környezetet ad, közfinanszírozás segítségével működik, a kulcsa pedig a közös irányítás és a kutatás-központúság. A tervek szerint a szolgáltatás az idei év végén már használható lesz. Az platform előkészítéséért az EOSC Irányító Bizottság és az EOSC Végrehajtó Bizottság a felelős. Itt 28 EU-s tagállamról, 10 támogató ország szakértőiről, továbbá a páneurópai régió 8 delegáltjáról és 3 infrastruktúra-szakértőről beszélhetünk. Ezekből a számokból talán érezhető, mennyire jelentős az EOSC tevékenysége, továbbá a kutatási infrastruktúra fejlesztés Európában.

Emellett 6 munkacsoport is aktívan dolgozik a szolgáltatás fejlesztésén, amelyeknek elsődleges feladata megoldások ajánlása az EOSC használata közben felmerülő problémákra, amelyhez közösségi forrásokat használnak fel. Az Európai Nyílt Tudonányos Együttműködés fejlesztésével szoros kapcsolatban áll számos H2020-as projekt is, az OpenAIRE-Advance és a NI4OS-Europe projekt.

A NI4OS-Europe projektről

A National Initiatives for Open Science in Europe projekt kulcsfontosságú együttműködő szerepet tölt be a European Open Science Cloud fejlesztésében, továbbá feladata, hogy a nyílt hozzáférés irányelveit megfelelően bevezesse az európai tudományos gyakorlatba.

A NI4OS-Europe projekt munkatársai 3 fő területen tevékenykednek:

  1. 15 tagállamban támogatják a nemzeti nyílt kutatási együttműködés implementálását.
  2. Gondoskodnak az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés filozófiájának elmélyítéséről, amelybe természetesen a FAIR adatkezelés is beletartozik.
  3. Technikai és szabályozással kapcsolatos támogatást nyújtanak azoknak, akik az EOSC szolgáltatásait kívánják biztosítani a jövőben.

A NI4OS-Europe projektről most azért beszélünk, mert a tréning platformjukra felkerült egy olyan magyar nyelvű(!) dokumentum, amelyben tényleg közérthetően, röviden és átlátható módon írnak az EOSC-ról, a szolgáltatáson dolgozókról, feladataikról és az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés jövőjéről.

A tréning platformon 15 nyelven érhető el az EOSC-ról szóló összefoglaló, amely az érintett országokban alapvető tájékoztatásként szolgál az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés felépítéséről és céljairól.

A néhány oldalas dokumentum magyar nyelven megtekinthető itt.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük