Kalauz a tudományos kommunikációban
Minden, amit a FAIR adatokról tudni érdemes

Minden, amit a FAIR adatokról tudni érdemes

2 perc olvasási idő

Múlt héten az EOSC volt a középpontban: a NI4OS-Europe projekt egy magyar nyelvű, közérthető összefoglalót tett közzé az Európai Nyílt Tudományos Együttműködésről. Szerencsére a NI4OS nem veszi fél vállról a tréning platform fejlesztését, ezért a FAIR adatkezelésről is kaptunk egy 15 nyelven megjelent közérthető tájékoztatót.

A FAIR kutatási adatok megtalálhatók, hozzáférhetők, együttműködők – interoperábilisak, tehát platformok közötti átjárhatóságot biztosítanak –, és végül, de nem utolsó sorban újrafelhasználhatók. A FAIR adatkezelés tulajdonképpen irányelvek összessége, amelyek előtérbe helyezik a kutatási adatok automatikus számítógépes felismerését és azok feldolgozását. Ennek szükségessége vitathatatlan, hiszen napjainkban elengedhetetlen a digitális környezet.

A NI4OS-Europe tréning platformjáról azt is megtudhatjuk, miképp állíthatunk elő kutatási adatokat FAIR módon. A módszertanban van néhány általános szabály, például az egyedi azonosítók használata, vagy a licenszelés, de fontos megjegyezni, hogy nem minden tudományterületre érvényes ugyanaz a recept.

A FAIR adatkezelés előnyei

A kutatási adatok FAIR módon történő előállítása nem csak a kutatók számára rejteget előnyöket, de a teljes kutatói közösség, a kutatási infrastruktúrák és a kutatóintézetek számára is pozitív hatással van. A FAIR módszerrel gondoskodhatsz arról, hogy a kutatási adatokból származó lehetőségek maximálisan kiaknázhatók legyenek, továbbá javítod a kutatás reprodukálhatóságát és megbízhatóságát is. Sőt, akár új partnereket is találhatsz általa.

Természetesen a FAIR adatkezelésben az EOSC is aktívan jelen van, hiszen az Európai Nyílt Tudományos Együttműködés biztosítja a platformot a kutatási adatok tárolására, megosztására és újrafelhasználására FAIR módon.

A NI4OS-Europe tréningplatformján elérhető FAIR adatokról szóló dokumentumban ahhoz is találsz segítséget, hogy felmérd, mennyire felelnek meg a kutatási adataid a FAIR alapelveknek. Emellett a bevezetésen túl minden aspektushoz megtalálod a legalapvetőbb lépéseket.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük