Kalauz a tudományos kommunikációban
Változik az Impakt Faktor számításának módja

Változik az Impakt Faktor számításának módja

3 perc olvasási idő
Tavaly ősszel a Clarivate Analytics bejelentette, hogy a folyóiratok Impakt Faktorának kiszámítását ezentúl nem a nyomtatott megjelenéstől, hanem az elektronikus publikáció napjától számítják.

Az online publikálás egészen az 1990-es évek közepére vezethető vissza, ahol már számos folyóirat jelentette meg cikkeit (vagy az egész folyóiratot) a világhálón. Csaknem két évtizeddel később, ahol az “Early View”, az “Online First” és a “pre-print” már a szakma mindennap használatos szótárának részei, egyértelművé vált, hogy elavult szemlélet a nyomtatástól számítani az értékeket. Ennek ellenére a Clarivate egészen idáig megmaradt annál a módszernél, amely a nyomtatott verzió megjelenését vette alapul a számítások során.

A szemléletváltás, melynek értelmében az Impakt Faktor érték számítása nem a nyomtatott verzió megjelenésétől, hanem az elektronikus publikáció napjától történik, már régóta váratott magára.

A folyóiratok IF értékének számítása alapvetően tehát a nyomtatott szám publikálásának évén alapszik. Probléma addig nem volt, amíg egy folyóirat például online 2020 márciusában jelent meg és nyomtatásra a folyóirat augusztusi számában került. Problémák akkor merültek fel, amikor online például 2019 novemberében jelent meg a cikk, de nyomatott formában már csak a következő évben (2020 január).  A régi modell ezt 2020-as publikációnak venné, míg az új már 2019-esnek. Bár a késés az online és a nyomtatott megjelenés között néhány esetben igen rövid ideig tart, más esetekben ez hónapokat vagy egy egész évet is igénybe vehet.

A Clarivate ezentúl mindkét módszert megtartja, de csak az utóbbit csatornázza be be a Web of Science-be. Az új elektronikus publikációs standardok elfogadásával Clarivate hozzájárul ahhoz, hogy a citációs rekord kevésbé legyen félreérthető. Továbbá, sokkal egyszerűbb és transzparensebb lesz a citációérték kiszámítása.

Ezentúl így számolunk

Szakértők szerint a teljes váltás – amikor online publikációkat használunk az Impakt Faktor számításához – 2022-ben fog elkezdődni, amihez 2021-es adatokat fognak használni. A következő, 2021-es közzététel (amelyben majd a 2020-as adatokat használják) egy transzformatív év lesz, ahol az Early Access rekordok citációit hozzáadják a számlálóhoz, de kiveszik a nevezőből.

A 2020-as folyóirat Impakt Faktor nevezőjéhez már nem járul hozzá az Early Access, csakis citálható cikkeket (2018-ban és 2019-ben publikált) fog tartalmazni. Azzal, hogy több mint százezer citációt adunk hozzá a számításához a 2020-as számeredmények inflációs erővel hatnak majd a folyóiratokra.

A Clarivate újítására már régóta vártunk. Bár még nem teljesen tiszta, hogy milyen hatással lesz a folyóiratok rangsorolására a nyomtatott és online publikációk megjelenési ideje, de előreláthatólag egyértelműbb lesz az IF érték jelentése.


Források és további olvasnivalók

Changes to Journal Impact Factor Announced for 2021
Changing Journal Impact Factor Rules Creates Unfair Playing Field For Some
Food vector created by pch.vector – www.freepik.com

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük