Kalauz a tudományos kommunikációban
Így írj megnyerő absztraktot!

Így írj megnyerő absztraktot!

2 perc olvasási idő
Egy tanulmány absztraktját leginkább a filmelőzetesekhez hasonlíthatjuk: röviden összefoglalja a kulcsüzenetet, segít eldönteni, hogy vajon olyan témát dolgoz-e fel, amely számunkra érdekes lehet. Egyszóval: kedvcsináló. Ebben a bejegyzésünkben 10 kitűnő tippet találsz arra, hogyan írhatsz vonzó absztraktot.

Miért fontos?

Ha az absztraktod nem elég attraktív, nem fog jó benyomást tenni a szerkesztőbizottság tagjaira, és igen nagy esélye van annak, hogy fennakad a rostán. Mindig az absztrakt marad az elsődleges szűrő az olvasó számára, tehát megjelenés után is ez lesz a legfontosabb kiindulási pont, ami arra ösztönzi az olvasót, hogy tovább olvassa a tanulmányod.

Mire szolgál?

A bölcsész-és társadalomtudományok esetében az absztrakt jellemzően leíró jellegű, vagyis ismerteti a kutatás témáját és a következtetéseket, de általában nem ad konkrét információt a módszerekre és eredményekre vonatkozólag. A természettudományos írásokban az absztraktok viszont a háttér, a metódus, az eredmények, illetve a konklúziók ismertetésére is szolgálnak, alcímekkel vagy anélkül.

10 lépés a megnyerő absztraktért

  1. Az absztrakt megírásának csak a kutatásod befejeztével kezdj neki.
  2. A Bevezetés és Konklúziók részből emeld ki a legfőbb célokat, hipotéziseket, valamint a következtetéseket.
  3. A Módszertan részből válaszd ki a leglényegesebb mondatokat és kifejezéseket.
  4. Az Eredmények részből emeled ki a fő eredményeket.
  5. A 2., 3., 4. lépésben kiválasztott mondatokat rendezd egy bekezdésbe a következő sorrendben: Bevezetés, Módszertan, Eredmények, Konklúzió.
  6. Győződj meg arról, hogy az előbbi bekezdés nem tartalmaz:
    • olyan új információt, amelyet a kutatásod nem érint
    • nem egyértelmű rövidítéseket vagy csoportneveket
    • szakirodalmi áttekintést 
    • felesleges részleteket az alkalmazott módszertanokról
  7. Mellőzz minden extra információt (a 6-os pontban leírtak alapján), majd kapcsold össze úgy a mondataidat, hogy lehetőleg a következő sorrendet kövesse: célkitűzés, alapkutatás tervezete, alkalmazott módszertanok és technikák, legfőbb eredmények, konklúzió, következmények. Gondoskodj arról, hogy absztraktod olvasmányos és figyelemfelkeltő legyen.
  8. Ellenőrizd, hogy az absztraktban és a közleményben bemutatott információk összhangban vannak-e.
  9. Kérj meg egy kollégádat, barátodat, vagy családtagodat, hogy olvassa át az absztraktot és még egyszer alaposan vizsgáld meg, hogy a felvetéseid, céljaid, módszertanaid, valamint a konklúzióid teljesen egyértelműek.
  10. Ellenőrizd, hogy az absztrakt megfelel-e választott folyóirat követelményeinek (szavak száma, absztrakt típusa, javasolt alcímek)

Forrás

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük