Kalauz a tudományos kommunikációban
Elmélyítenéd az ismereteidet az Open Science-ben?

Elmélyítenéd az ismereteidet az Open Science-ben?

2 perc olvasási idő

Az INOS-Projekt segítségével gyerekjáték lesz.

A nyílt hozzáférés, a civil tudomány, és a nyílt innováció mind növelik a kutatás és fejlesztés minőségét. Sőt, ösztönzik a nyilvánosságot a tudományos tevékenységekben történő aktív részvételre. Szerencsére a felsőoktatási intézmények egyre gyakrabban szerveznek tudományt promotáló rendezvényeket a nyilvánosság számára, mint pl. a hackatonok vagy knowledge cafék. Az INOS-Projekt tulajdonképpen nekik segít.

Az ilyen jellegű rendezvények a tudás átadásán túl gyakran fontos témákban bővítik a résztvevők készségeinek és kompetenciáinak eszköztárát. A kompetenciafejlesztés legtöbbször tréning formájában történik, ahol a résztvevők közösen dolgoznak egy projekten vagy egy adott feladat megoldásán, amelyhez új technikai ismeretekre vagy soft skillekre van szükség.

Az Open Science/Citizen Science/Open Innovation témakörében pedig elengedhetetlen az ismereteink folyamatos bővítése és a kompetenciafejlesztés. Az INOS-Projekt célja, hogy az ilyen jellegű tréningek esetében pedagógiai támogatást nyújtson a felsőoktatási intézményeknek és a szervezőknek.

A felsőoktatási intézmények részére készítette el a projekt azt az eszköztárat, amelynek segítségével professzionális módon szervezhetők a tudás átadására és kompetenciafejlesztésre szolgáló események a nyílt tudomány témakörében.

A toolbox tartalma:

  • A tanulási folyamat megtervezése
  • A tanulás céljának meghatározása
  • Különböző sikermutatók és válaszok gyűjteménye az ismétlésen alapuló tanulási folyamat megtervezéséhez és annak fejlesztéséhez
  • Dokumentáció a pedagógiai tényezőkhöz, melyek a fejlesztéshez is használhatók
  • Oktatói értekezés a nyílt tudományhoz kapcsolódó tevékenységekről

Az oktatói segédlet könnyen átilleszthető a tudományos kommunikációtól független témába is, így bárkinek hasznos lehet, aki gyakran szervez tréningeket.


Forrás: https://inos-project.eu/

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük