Kalauz a tudományos kommunikációban
Open peer-review, open data, preprintek – hogyan vélekednek ezekről a horvát kutatók?

Open peer-review, open data, preprintek – hogyan vélekednek ezekről a horvát kutatók?

1 perc olvasási idő
Horvát kutatókat kérdeztek a XXI. századi tudomány eszközeiről, a nyílt lektorálásról, a preprint szerverek használatáról, valamint a nyílt adatokról.

A kutatók állásfoglalása az open science gyakorlatáról, különös tekintettel a nyílt lektorálásra, a nyílt adatra valamint a preprintek közzétételére igencsak eltérő. De vajon kutatói munkájukban miként befolyásolja őket az ezekhez való hozzáállásuk? Ennek feltérképezésére készült egy 21 kérdésből álló kérdőív a horvát kutatók számára.

Milyen eredmények születtek?

A kérdőív megbízható négytényezős struktúra alapján készült, amelyet először kis létszámú tudományos közösségekben alkalmaztak, ezt követően pedig 541 horvát kutató állásfoglalását mérték fel. Összességében elmondható, hogy a vizsgált témákban a kutatók hozzáállása semleges. (5 / 3,3) 

Kimagasló eltérés nem tapasztalható férfi és női kutatók esetében, valamint eltérő tudományterületeken sem. A felmérésből kiderült, hogy azon kutatók, akik valamilyen formában már kapcsolatba kerültek a nyílt lektorálással illetve van tapasztalatuk a preprintek megosztásában, azok magasabb arányban mutattak elköteleződést a nyílt tudomány XXI. századi eszközei felé. 

Konklúzió

További kutatások szükségesek a megfelelő módszerek meghatározásához, amelyek hozzájárulnak a kutatók elkötelezettségének növeléséhez, illetve az open science gyakorlatának mélyebb megismeréséhez. 

A tanulmányról további érdekességeket megtudhatsz itt: Attitudes and practices of open data, preprinting, and peer-review—A cross sectional study on Croatian scientists 

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük