Kalauz a tudományos kommunikációban
Open Science Lens

Open Science Lens

3 perc olvasási idő

Belegondoltál már abba, hogy hány órát töltesz el kutatási témádhoz kapcsolódó online cikkek keresgélésével? Feltételezem, hogy rengeteget. Mai írásunkból megismerheted azt az OpenAIRE innovatív fejlesztését, amely időt spórol neked az irodalomkutatás során.

Hogy is volt?

Már több mint tíz éve, hogy az OpenAIRE lehetővé tette számunkra, hogy open access publikációkat érjünk el az OpenAIRE Explore-on keresztül, az OpenAIRE Research Graph segítségével. Az OpenAIRE-Advance projekt által finanszírozott Open Innovation Call és az Európai Bizottság felhívásában olyan új, innovatív ötleteket várt, amelyek elengedhetetlenek az Open Science gyakorlóinak jövőbeni eszközeinek kialakításához. Az egyik ilyen eszköz az újonnan bevezetett Open Science Lens.

Mi kérdezünk – Te válaszolsz

  1. Kíváncsi vagy rá, hogy van-e az adott cikknek egy olyan verziója, ami open access és elérhető az OpenAIRE Explore-on keresztül vagy egy adatrepozitóriumban?
  2. Szeretnél azonnal hozzájutni minden fontos információhoz a kiszemelt cikkel kapcsolatban?
  3. Jó lenne egy gombnyomással megnézni az összes olyan publikációt, amelyben hivatkoznak az adott tanulmányra?

Ha egy kérdésre is igennel válaszoltál, az Open Science Lens a te eszközöd!

Eddig az OpenAIRE Explore volt segítségünkre az információszerzésben, de most már egy kattintással az Open Science Lens begyűjti az OpenAIRE Research Graph-on megtalálható összes adatot.

Hogyan működik az Open Science Lens?

A lencsék arra szolgálnak, hogy jobban lássunk, kiszűrjük a lényeges dolgokat, észrevegyük a legapróbb részletet is. Nos, az Open Science Lens is valahogy így működik. Tegyük fel, hogy az interneten kutatsz egy témában és végre rátalálsz egy érdekes cikkre. Mi történhet ekkor? A legjobb esetben a cikk open access, így azon nyomban letöltheted. Előfordulhat azonban, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, paywallba ütközöl.

Az Open Science Lens egyrészt lehetővé teszi, hogy a kutatók könnyen elérhessék az egyedi azonosítóval (pl. DOI) ellátott cikkeket. Másrészt gondoskodik arról, hogy egy tudomány orientált weboldal növelje a felhasználói elégedettséget azáltal, hogy összegyűjti az OpenAIRE/Open Science adatbázisából származó adatokat. 

Mit kell tenned, hogy kipróbáld?

Csak telepítened kell a Google Chrome Open Science Lens plugin-t. A letöltés csupán néhány percet vesz igénybe. Részletes leírást itt találsz. 

Az Open Science Lens tesztelésével kapcsolatban, valamint bővebb információért látogasd meg az alábbi oldalt: Open Science through OpenAIRE.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük