Kalauz a tudományos kommunikációban
Ezért nem helyettesítheti a pre-print a lektorált közleményt

Ezért nem helyettesítheti a pre-print a lektorált közleményt

3 perc olvasási idő

A European Association of Science Editors (EASE) 15. alkalommal megszervezett konferenciáján vita tárgyát képezte az, hogy a pre-printek minősége vajon egyenlő-e a folyóiratokban publikált cikkekkel. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen érvek és ellenérvek szólnak a pre-print, illetve a folyóiratcikk mellett és ellen, akkor olvass tovább!

A preprintről

A pre-print a tudományos kutatás kéziratát jelenti, ezt a verziót küldjük be általában egy folyóirathoz annak reményében, hogy az adott kiadvány részeként közzétegyék. 2016. óta a preprint szerverek száma rohamosan megnövekedett, jelenleg több mint 60-at tartanak számon. A COVID-19 világjárvány kitörése indukálta azt, hogy széles körben megvitassák a tudományos folyóiratok korlátait, valamint a pre-printek, mint az Open Science egyik legfontosabb eszközének jelentőségét.

A feltételek

Ahhoz, hogy az elvégzett kutatás tudományosnak minősüljön, bizonyos feltételeket teljesítenie kell. De melyek is ezek szempontok? Vegyük szépen sorra őket!

  • szigorú előírások alapján végzett kutatáson alapul
  • különféle szabályoknak megfelelő formában íródott 
  • az adott terület elismert szakemberei által ellenőrzött 
  • hivatalosan közzétett 
  • széles körben ismert
  • a kapott eredményeket további kutatások részét képezik

A folyóiratokban közétett cikkek ezen feltételeket mind teljesítik. Az igaz, hogy a preprintek is megfelelnek a fentebb felsorolt kritériumok többségének, de mielőtt publikussá válnak, egy nagyon lényeges pont: a szakmai bírálat teljes mértékben hiányzik.

Preprint, minek nevezzelek?

A “megjelent” szó jelentése napjainkban, a digitalizáció idejében már mást jelent mint ezelőtt. De nevezhetjük-e egyáltalán a preprinteket “hivatalosan megjelentnek”?  A ‘kutatási dokumentum’ vagy a ‘kutatási kommunikáció’ megnevezés a preprintek esetében sokkal inkább helytálló, mintsem a ‘tudományos publikáció’ mint a folyóiratcikkek esetében. A preprintekre inkább úgy tekinthetünk, mint az adott tudományág ‘társadalmi konstrukciója’, mivel a kutatók idejüket nem sajnálva lektorálják egymás kéziratait.

Érvek és ellenérvek

A folyóirat kiadás bizonyos korlátozásai miatt, a preprintek (mint kutatási dokumentumok) előnyben vannak. Először is bárki számára ingyenesen elérhetőek, ellentétben a folyóiratcikkekkel, amelyek előfizetéshez kötöttek. A preprintek külön díj megfizetése nélkül feltölthetők bármely preprint szerver egyikére. Az igencsak borsos közlési díj (APC) vállalása elrettentő lehet azon kutatók számára, akik nem rendelkeznek (elegendő) financiális forrással. A preprint szerveren a kutatási eredmény – egy gyors ellenőrzés után- a feltöltést követően 1-5 napon belül máris elérhető. A szakmai bírálat azonban akár több hónapon át is elhúzódhat. Számos nívós folyóiratot éri az a kritika, hogy túl nagy hangsúlyt fektet az újdonságokra, illetve a benyújtott kutatás jelentőségére. A preprintek esetében azonban a kutató szabadon megoszthatja a kutatásának kimenetelét, bárminemű elvárás nélkül.

Röviden a lényeg…

PreprintFolyóiratcikk
ingyenesen elérhetőelőfizetéshez kötött
ingyenesen feltölthető magas közlési díj (APC) fizetése
1-5 napon belül elérhetőtöbb hónapos szakmai ellenőrzés
kutató szabadon megoszthatja a kutatásának kimenetelét, elvárások nélkülfókusz: újdonságok, kutatás jelentősége

Summa summarum a pre-printek értékesek, de a szakmabeli társak véleményezése elengedhetetlen.  

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük