Kalauz a tudományos kommunikációban
Így reagálj hatékonyan a peer review során kapott visszajelzésekre!

Így reagálj hatékonyan a peer review során kapott visszajelzésekre!

2 perc olvasási idő

Miután elkészült a kutatásod, majd elküldted a választott folyóirat szerkesztőjének, és pozitív elbírálást kaptál, akkor kezdetét veszi  a peer review. A bírálók a legjobb tudásuk szerint górcső alá veszik a munkád. A mai bejegyzésünkben arról írunk, hogy miként reagálhatsz a lektorok észrevételeire hatékonyan és asszertíven.

Priorizáld a kéréseket, észrevételeket!

Minden szakértői javaslat fontos, szánj rájuk időt, de ajánlott a legfontosabbal kezdeni. Lesznek ajánlott és kötelező módosítási javaslatok, de ne feledd, hogy még a legkisebb módosításjavaslat is azt a célt szolgálja, hogy a munkád mind a szakmai bírálók, mind az olvasók tetszését a lehető legnagyobb mértékben elnyerjék. A szakmai bírálat továbbá gondoskodik arról, hogy a tanulmány illeszkedjen a folyóirat arculatához, a módszertantól kezdve a szövegezésig mindent ellenőriznek, alaposan meggyőződnek róla, hogy az eredményeid hitelesek.

Válaszodat őszintén indokold meg!

Ne rettenj meg attól, ha további adat megadására kérnek. Előfordulhat, hogy már a kezedben van a kért adat, de valamilyen okból kifolyólag úgy vélted, hogy nem igazán illeszkedik bele a munkádba. Egészen nyugodtan elmondhatod miért maradt ki, ezzel is bizonyítod a jóhiszeműséged.

Gondolkozz rendszerszinten!

Egy jól kialakított rendszer segítségével nem csak időt takarítasz meg, de akár a további fölösleges “köröktől” is megkímélheted magad. Egyértelműen jelöld, hogy melyik sorban található a módosítás, így a bíráló munkáját is megkönnyíted, amiért biztosan nagyon hálás lesz. 

Indokold meg, hogy miért nem módosítasz!

Meglehet, hogy nem értesz egyet a bíráló által tett javaslattal. Ebben az esetben bátran állj ki az álláspontod mellett. Amennyiben megfelelően kommunikálod az érveidet, hogy miért nem tartod helyénvalónak a kért módosítást, akkor bizonyára megértően állnak hozzád.

+1 jó tanács

Miután minden észrevételre reagáltál, tedd félre a kutatásod 1-2 nap, majd olvasd el újra és csak ezután küldd el ellenőrzésre. Hidd el, megéri időt hagyni magadnak annak érdekében, hogy átgondoltabb válaszok szülessenek.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük