Kalauz a tudományos kommunikációban
Hogyan legyél FAIR a kutatásodban?

Hogyan legyél FAIR a kutatásodban?

2 perc olvasási idő

Sokszor írtunk már a FAIR kutatási adatkezelési elvekről az instantscience.hu sorai között és rákeresve megannyi érdekes cikket, bejegyzést és hozzászólást találhatunk ebben a témában. Ezek egy része a FAIR mibenlétét szeretnék megmagyarázni, mások a hasznosságát emelik ki. Találhatunk különböző tudományterületekhez tartozó leírásokat, amelyek egy kutató vagy kutató csoport munkáján keresztül mutatják be, hogy ők hogyan alkalmazzák ezeket az elveket. 

Viszonylag kevés az a rövid de jól összeszedett, könnyen emészthető összefoglaló, amely segíti a kutatókat abban, hogy milyen módon tudják saját munkájuk részévé tenni a FAIR adatkezelést már a tanulmány megkezdése előtt. Ma egy ilyen ajánlásra szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét. 

Kép forrása: medium.com

A FAIR Data Principles: How can I apply them to my study? cikk tíz pontban összegzi azokat a fontos lépéseket, amelyeket érdemes végiggondolni a célunk eléréséhez. Ez a bejegyzés az élettudományi területekre fókuszál, de alapvető igényeket és elvárásokat fogalmaz meg a kutatással szemben, amit a FAIR elvek szerint szeretnék végezni.

Én jelen posztban az első lépést szeretném kiemelni:

“Pick your study: A general appreciation for FAIR principles is helpful, but you need to pick a specific study to apply them.”

Válasszunk ki egy kutatást, amit a kezdetektől a végéig a FAIR elvek szerint viszünk végig, az ekkor kialakított munkafolyamatok a későbbiekben nagy segítségünkre lesznek és megkönnyítik a munkánkat. 

A cikkben található linkeken további érdekes információkra bukkanhatunk.

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük