Kalauz a tudományos kommunikációban
Elmélyülve a kutatási adatkezelésben

Elmélyülve a kutatási adatkezelésben

1 perc olvasási idő
Az e heti bejegyzésben ismét a kutatási adatkezelés lesz a téma. A különböző diszciplínák bár eltérő kutatási metódusokat használnak, de mindenképp érdemes megismerni más területek ajánlásait, jó gyakorlatait és az általuk használt számítógépes eszközöket is.

Az Élettudományi területek ebben a témában az egyik legelőremutatóbbak és legfelkészültebbek, így most erről a tudományterületről következzen egy eszköztár (kit), amit szeretnénk az olvasók figyelmébe ajánlani.

Az ELIXIR projekt által készített Research Data Management Kit egy kiemelkedően jó kiindulási alap lehet bárki számára, aki el akar mélyedni a kutatási adatkezelés különböző aspektusaiban. A szerkesztők az adatok életciklusát vették alapul és úgy állították össze a kit-et, hogy azok mindig tartalmazzanak egy rövid elméleti összefoglalót, további fontos információ források linkjeit és releváns toolokat. Nem csak az adat életciklusa és a tudományterület szerint tudunk szűrni, hanem kiválaszthatjuk a szerepkörünket (pl. kutató, data steward) is.

Jelenleg 97 közreműködőt, több mint 270 toolt és forrást tartalmaz az eszköztár.

A szerkesztők biztatnak mindenkit arra, hogy bárki, aki szeretne csatlakozzon hozzájuk, segítse tudásával a többieket és ossza meg saját eszköztárát és ajánlásait a közösséggel.

Hogyan tudsz részt venni az RDMkit alakításában?

Több lehetséges opció is a rendelkezésedre áll:

Mutasd meg másoknak is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük